Voor en nadelen verwarmen met airco: is verwarmen met airco een goed idee?
Met de koude winters en hoge gasprijzen van de afgelopen jaren, ben je misschien op zoek naar een goedkoper alternatief om je woning op te warmen. Wist je dat je ook kunt verwarmen met een airconditioner? In dit artikel vind je de voor- en nadelen van verwarmen met airco en de prijs.
Ontvang gratis advies van een airco-expert
Table of Contents
Hoe werkt verwarmen met een airco?
Verwarmen met airco werkt bijna hetzelfde als verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp. Een airco bestaat uit een binnen en een buitenunit. Om de woning te verwarmen, onttrekt de airco warmte aan de buitenlucht en blaast die warme lucht naar binnen.
De lucht wordt in de airco ook gefilterd door luchtfilters. De lucht die uit de airco komt is dus vrij schoon. Dat betekent wel dat je eens per jaar de luchtfilter moet schoonmaken of vervangen.
Invloed op het verbruik
Als je je woning verwarmt met een airconditioner gaat je energieverbruik hoe dan ook omhoog. Hoeveel zal afhangen van verschillende factoren: Hoe warm wil je het hebben? Hoe snel moet het warm zijn? Hoeveel kW verbruikt de airco? Hoe warm of koud is het buiten?
Een rekening die ook sowieso zal dalen als je verwarmt met airco is de gasrekening. Je hoeft minder een beroep te doen op de centrale verwarming. Kijk zeker naar het energielabel van de airconditioner als je een indicatie wilt hebben van het verbruik van het apparaat, of praat met de installateur.
Ontvang direct prijzen op maat
Alle voor- en nadelen van airco als verwarming op een rijtje
Voordelen
- Als je verwarmt met airco, hoef je niet meer te verwarmen met gas. Zo slink je je energierekening en maak je je woning duurzamer. Radiatoren en cv-ketels hebben namelijk een veel hoger gasverbruik. Zeker als je zelf energie opwekt met zonnepanelen, is het voordelig om de airco ook als verwarming te gebruiken.
- Omdat je verkoelt en verwarmt met elektriciteit in plaats van gas, is verwarmen met airco ook beter voor het milieu dan verwarmen met gas.
- Een radiator warmt de koude lucht in huis op en die stijgt dan naar boven. Zo warmt gaandeweg het hele huis op. Een airco verwarmt het huis veel sneller, omdat die met een ventilator de warme lucht actief door het huis blaast.
- Een airco is goedkoper in aanschaf dan een lucht-lucht warmtepomp.
- Veel airco’s kunnen in de winter verwarmen en in de zomer de ruimte verkoelen.
- Een airconditioner bevat ook luchtfilters, waardoor je schone lucht je woning inblaast.
Nadelen
- Een nadeel van verwarmen met airco is dat de airco enkel lokaal verwarmt. De warme lucht verspreidt zich enkel daar waar de binnen-unit staat. Je kunt dus niet zowel je huiskamer, als je slaapkamer tegelijk verwarmen. Dat probleem is op te lossen door een multi split unit airco te installeren. Die heeft verschillende binnen-units in verschillende ruimten van het huis. Een mobiele airco kan ook een oplossing bieden. Die moet je wel verplaatsen naar verschillende ruimtes.
- Een airco maakt meer geluid dan een radiator of warmtepomp. Ook de buitenunit maakt geluid. Houd dus rekening met de geluidseisen van je buren.
- Een multi split airco, dus een airco met meerdere binnen units is duurder dan een nieuwe cv-ketel.
- Bij lage temperaturen moet de airco ontdooien. De condensor van de airco moet al ontdooien als de buitentemperatuur onder de 5 graden Celsius daalt. Tijdens het ontdooien kan de airco niet verwarmen.
- In het verwarmen of verkoelen, onttrekt de airco ook vocht aan de lucht. De lucht uit de airco kan daardoor droog aanvoelen. Het is belangrijk om ook met een airco goed te blijven ventileren.
Op welke manieren kan een airco verwarmen?
Of je van de airco nu je hoofdverwarming wilt maken, of je op zoek bent naar een bijverwarming, het kan allebei.
1. Als bijverwarming
Je kunt een airco prima gebruiken als bijverwarming, bijvoorbeeld een mobiele airco, om een bepaalde ruimte snel op te warmen. Zo hoef je niet in het hele huis de centrale verwarming aan te zetten als je maar een ruimte wilt opwarmen.
2. Als hoofdverwarming
Een airco is prima te gebruiken als hoofdverwarming. Omdat een airco de warme lucht door de ruimte blaast, is de ruimte snel opgewarmd. Bij een cv-ketel duurt dat veel langer. Vaak kun je de ‘swing’ ofwel de blaasrichting van de airco zelf instellen. Zo kies je zelf of je in de luchtstroom zit of niet.
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Kan ik airco met zonnepanelen combineren om te verwarmen?
Een airco is voordeliger dan een cv-ketel, omdat je verwarmt met elektriciteit in plaats van gas. Wil je echt de milieu- en budgetbewuste weg inslaan, dan kun je een airco ook combineren met zonnepanelen.
Is het verstandig om te verwarmen met airco in de winter?
Een airco kun je ook in de winter als hoofdverwarming gebruiken. De airco is ook bijna altijd goedkoper. Als de buitentemperatuur ver onder het vriespunt daalt, is de cv-ketel in veel gevallen toch goedkoper, maar dit is afhankelijk van het type airco.
Waarom mijn huis niet met airco verwarmen?
Over het algemeen is het verbruik van een airconditioner goedkoper dan dat van de cv-ketel, omdat de airco elektriciteit en geen gas verbruikt. Bij het gebruik van een airco daalt je gasrekening, maar stijgt je energierekening dus. Het kantelpunt ligt voor veel airconditioners rond het vriespunt, al hangt dat ook af van wat voor soort airco je laat installeren.
Welke tips helpen om zo energiezuinig mogelijk te verwarmen?
- Een woning met goede isolatie is makkelijker te verwarmen dan een slecht-geïsoleerde woning. Goede isolatie is geen vereisten voor verwarmen met airco, maar voor optimale verwarming is goede isolatie essentieel.
- Verwarm vooral de ruimtes waarin het meest wordt geleefd. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld de garage te verwarmen, als je vooral in de huiskamer zit.
- Als je de ruimte verwarmt, zorg dan dat je ruimtes zo goed mogelijk afsluit. Houdt tussendeuren en ramen dus dicht om het binnen lekker warm te houden.
Airco laten installeren? Verstuur je aanvraag via het offerteformulier en krijg prijsvoorstellen en advies op maat
Wil je je beter informeren over verwarmen met een airco en ben je benieuwd naar de opties en prijzen? Dan kun je hieronder gratis en vrijblijvend offertes vergelijken. Onze vakmensen kunnen je uitstekend adviseren over wat voor jou de geschikte keuze is. Samen vind je de beste oplossing voor jouw situatie.