Verbruik airco: wat zijn de energiekosten? + Tips om te besparen

Airco zorgt ervoor dat je tijdens de hoge temperaturen van de zomer toch nog wat verkoeling kan vinden. Maar ook een airconditioning verbruikt energie. Wil je weten wat het gemiddelde verbruik airco is? Of wil je zelf de energiekosten kunnen berekenen? Ontdek hier de antwoorden op je vragen. Bovendien geven we je ook enkele tips om op je airco stroomverbruik te besparen. Meer weten? 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoeveel stroom verbruikt een airco gemiddeld in België? 

Een airco in België verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur

Veel mensen denken dat een airco een grote energieverbruiker is. Maar eigenlijk kan je dit gemakkelijk zelf controleren door het verbruik van een airco te berekenen. Voor de formule heb je volgende cijfers nodig: 

  • Het verbruik van de airco aan het stopcontact. In België is dit gemiddeld 1 kWh per uur
  • De eindprijs per kWh in België. In België bedraagt dit 0,25 cent. Maar dit bedrag is van heel wat factoren afhankelijk zoals de energieleverancier, het type elektriciteitsmeter, het contract met een vaste of variabele prijs et cetera. 
  • Het aantal uur dat de airco aanstaat. Over het algemeen draait een airco 8 uur per dag gedurende 40 dagen per jaar (zomerseizoen). 

Op basis van deze gegevens kan je vervolgens het stroomverbruik van je airco gemakkelijk zelf berekenen

  • Verbruik per uur: 0,25 cent x 1 kWh = 0,25 cent
  • Verbruik per dag (8 uur): 0,25 cent x 1 kWh x 8 uur = 2 euro
  • Verbruik per jaar (gedurende 40 dagen per jaar staat de airco 8 uur per dag aan): 0,25 cent x 1 kWh x 320 uren = 80 euro

Deze berekeningen zorgen voor een richtprijs.

Een van de factoren die de prijs in een grote mate beïnvloedt, is het type airco. Daarom zetten we hieronder enkele types airco tegenover elkaar. 

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Split-unit versus mobiele airco 

Een split-unit airco is een vaste airco met een buiten- en binnenunit. Beide types hebben hetzelfde koelvermogen, maar omdat een split-unit airco veel efficiënter ontworpen is dan een mobiele airco, verbruikt het een stuk minder stroom. 

Het ontwerp van een split-unit vaste airco zit als volgt in elkaar. De binnen- en buitenunit zijn met elkaar verbonden door een koelvloeistofleiding. De buitenunit staat in voor het afvoeren van de warme lucht, terwijl de binnenunit zorgt voor het koelen van de ruimte. Omdat een split-unit een gesloten koelsysteem is, gaat er veel minder energie verloren dan bij een mobiele airco. 

Mobiele airco’s daarentegen hebben slechts één unit. Bovendien moeten ze de warme lucht via een afvoerslang naar buiten leiden. Een mobiele airco zonder slang is in principe mogelijk, maar de werking is dan niet efficiënt. Een afvoerslang leidt wel tot energieverlies en een verhoogd stroomgebruik. 

Multi-split versus single-split airco systeem 

Een multi-split systeem met 2 of 3 binnenunits verbruikt per uur gemiddeld 1,65 kWh stroom. Dit betekent dat je per dag ongeveer 6,99 euro betaalt. Per zomer komt dit neer op 650,63 euro wanneer je ervan uitgaat dat de zomer 93 dagen duurt en je per kWh 0,53 euro betaalt.  

Omdat een multi-split systeem meerdere binnenunits heeft, verbruikt het meer stroom dan een single-split systeem. Dit laatste type airco heeft maar 1 binnenunit. 

airco blaast koele lucht

Welke factoren beïnvloeden mijn airco-verbruik? 

De berekeningen hierboven zijn gebaseerd op gemiddelden. Per type installatie verschilt het verbruik van een airco. Omdat heel wat factoren een rol spelen, sommen we ze hieronder op en leggen we ze uit.

Het is van belang om bij de aankoop van een airco deze factoren in overweging te nemen. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik en kan je jouw energiekosten zo laag mogelijk houden. 

Wil je er zeker van zijn dat je airco niet onnodig veel stroom verbruikt? Raadpleeg dan zeker een airco-installateur. Hij of zij kent de verschillende mogelijkheden en zal je advies op maat geven. Zo ben je verzekerd dat je de juiste airco kiest. 

1. De soort installatie

De soort installatie. Een mobiele airco heeft een hoger verbruik dan een vaste airco. Een van de nieuwste generaties vaste airco’s zijn lucht-lucht warmtepompen. Zij scoren heel goed op energiezuinigheid. 

2. Het vermogen of de capaciteit 

Het vermogen of de capaciteit van de airco. De capaciteit van een airco wordt in kilowatt of BTU uitgedrukt. Het bepaalt hoeveel energie ingezet wordt om een bepaalde ruimte te koelen of te verwarmen. Je kiest best voor een airco met een vermogen dat aangepast is aan jouw situatie. Zo heeft je airco een optimale werking en een laag verbruik.

Ondergedimensioneerde toestellen verbruiken bijvoorbeeld meer energie omdat ze de gewenste temperatuur moeten bereiken, maar daarvoor harder moeten werken. Hierdoor gaan de toestellen vaak ook sneller kapot. 

3. De energieklasse 

De energie-efficiëntieklasse geeft weer hoe zuinig de airco is in het omzetten van elektriciteit naar koeling of verwarming. Hoe hoger de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het stroomverbruik. Een airco met een energielabel A+++ verbruikt een stuk minder energie dan een airco met een energielabel B bijvoorbeeld. Oudere toestellen verbruiken dus meer dan de nieuwste airco’s. 

4. De oppervlakte van de ruimte(s) 

Hoe groter de ruimte, hoe intensiever de airco moet werken om de gewenste temperatuur te halen. Het aantal ruimtes heeft natuurlijk ook een grote invloed op je airco-verbruik. Aan de hand van een multisplit airco kan je zelf bepalen in welke ruimtes je meer verkoeling wil. 

5. De Isolatie 

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder intensief de airco moet werken en hoe lager je verbruik ligt. Een goede thermische isolatie zorgt ervoor dat je jouw binnentemperatuur op hetzelfde niveau kunt houden. 

airco met afstandsbediening

6. De lichtinval 

Hoe meer lichtinval, hoe meer de temperatuur stijgt en hoe hoger het stroomverbruik uiteindelijk zal liggen. Daarom is het aangeraden om ook te investeren in een goede zonnewering. Je bespaart dan een stuk meer op je airco-verbruik. 

7. Elektrische apparaten 

Elektrische apparatuur geeft warmte af. Als er bijvoorbeeld een tv of radio speelt, dan moet je airco harder en langer werken om de ruimte te koelen. Dit leidt tot een hoger airco-verbruik. 

8. Duur van het gebruik 

Hoe langer de airco aanstaat, hoe meer stroom er verbruikt wordt. Zet de airco niet langer aan dan nodig. Als de temperatuur buiten gezakt is, kan je bijvoorbeeld je ruimte verkoelen door enkele ramen open te zetten. Het uitzetten van de airco bespaart namelijk heel wat energie. 

9. Temperatuurinstelling 

Hoe lager je de temperatuur wil, hoe meer energie de airco moet verbruiken om de ruimte te kunnen koelen. Je bespaart heel wat door de temperatuur niet te laag in te stellen. Verlaag je bijvoorbeeld de temperatuur van 23 graden naar 20 graden, dan verhoogt het stroomverbruik met 10%. Gebruik daarom een temperatuurinstelling die aangenaam aanvoelt en niet te laag ligt. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

8 Tips om stroomverbruik te beperken 

We hebben hierboven de factoren uitgelegd die een grote invloed hebben op het stroomverbruik van je airconditioning. Gelukkig zijn er ook enkele zaken die je zelf kan doen om het energieverbruik van je airco te verminderen. Deze 8 tips hieronder kunnen je helpen jouw energiekosten te verlagen

1. Kies voor een groen energielabel 

Ben je van plan om een nieuwe airconditioning te kopen? Kijk dan zeker naar het energielabel. Zorg dat je een hoge energieklasse kiest: toestellen met het energielabel A++ en A+++ zijn het zuinigst. Ze kosten iets meer, maar omdat ze zo energiezuinig zijn, verdien je jouw investering sneller terug. 

2. Koop een airco met inverter-technologie 

Zorg ervoor dat je airco een ingebouwde inverter heeft. De inverter-technologie zorgt ervoor dat de koeling en verwarming afgestemd worden op de temperatuur in de ruimte. Zo komt je energieverbruik 30% tot 50% lager te liggen dan bij traditionele aan/uit-systemen. 

3. Zorg voor het correcte vermogen 

Zorg dat je airco een vermogen heeft dat aangepast is aan de oppervlakte van de ruimte. Als je airco bijvoorbeeld een te laag vermogen heeft, dan zal hij veel meer energie moeten verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken. 

4. Stel de juiste temperatuur in 

Stel je airco zeker niet in op een te lage temperatuur. Meestal kan je de oververhitting oplossen door de temperatuur enkele graden te verlagen. Een temperatuur tussen de 21 en 25 graden met een luchtvochtigheid tussen 60% en 70% is een goede richtlijn. 

5. Vergeet ventilatie en zonnewering niet 

Er zijn ook nog andere manieren om je ruimte van verkoeling te voorzien. Zet bijvoorbeeld ‘s avonds en ‘s nachts je ramen open of laat de zonnewering op tijd naar beneden zakken. Zo moet je airconditioning minder lang werken. 

6. Integreer je airco in je domoticasysteem 

Er zijn veel manieren om je airco in je domoticasysteem te integreren: 

  • Je kan een detector installeren die ervoor zorgt dat de airco begint te werken wanneer mensen de ruimte betreden. 
  • Aan de hand van een app op je smartphone of tablet is het mogelijk om de airco vanop afstand te bedienen

Een ander voordeel van geconnecteerde aircosystemen is dat je meer informatie krijgt rondom het stroomverbruik van je airco.  

Ontvang gratis advies van een specialist

7. Onderhoud je airco regelmatig 

Door je airco regelmatig te onderhouden, verbeter je de efficiëntie van de airco en verminder je bijgevolg het verbruik. Het onderhoud bestaat uit: 

  • Het regelmatig schoonmaken of vervangen van de luchtfilters. Vuile filters belemmeren namelijk de luchtstroom en zorgen ervoor dat de airco harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. 
  • Het regelmatig schoonmaken van de condensor en de verdampingsunit. Alleen zo kan de airco optimaal functioneren. 

Airco’s met meer dan 3 kilogram koelmiddel moeten verplicht regelmatig onderhouden worden. Zelfs als het onderhoud niet verplicht is, wordt het toch aangeraden om je airco jaarlijks te laten nakijken door een airco deskundige. Het airco verbruik ligt namelijk heel wat hoger wanneer je installatie niet optimaal werkt. 

Voor een eenmalig onderhoud betaal je ongeveer 150 euro inclusief arbeidskosten. Wil je een onderhoudscontract? Dan betaal je een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro inclusief btw en arbeidskosten

Let op: een lekdichtheidscontrole en energetische keuring zijn sowieso verplicht op bepaalde momenten. Dit zorgt ervoor dat je airco een lange levensduur heeft.

8. Combineer je airco met zonnepanelen 

Als je jouw huis goedkoop en duurzaam met airco wil verkoelen, dan combineer je best een airconditioning met zonnepanelen. Dan kan je de airco inschakelen op de momenten dat je zonnepanelen groene energie aan het opwekken zijn. De verbruikskosten liggen aanzienlijk lager. 

werkman werkt aan buitenunit airco

Is investeren in een airco-installatie de moeite waard? 

Is door het stroomverbruik een investering in een aircosysteem wel de moeite waard? Dat is het zeker, maar wel op voorwaarde dat je de juiste keuzes maakt en rekening houdt met verschillende factoren. Een eerste belangrijke keuze begint al bij het type airco. Dit bespreken we hieronder. 

1. Mobiele airco 

Een mobiele airco is goedkoper en makkelijker verplaatsbaar. Het nadeel is echter dat ze minder koelvermogen hebben en dat ze een stuk meer verbruiken.

Een mobiele airco kies je best wanneer je maar 1 ruimte voor een paar uur wil verkoelen. 

De prijzen starten meestal vanaf 250 euro inclusief btw

2. Vaste airco 

Een vaste airco is duurder dan een mobiele airco, maar verbruikt wel heel wat minder stroom

De nieuwste airco’s maken namelijk gebruik van een lucht-lucht warmtepomp. Hierdoor ligt het verbruik minstens 50% lager dan bij een mobiele airco. Een vaste airco zorgt daarnaast ook voor een betere temperatuurregeling, minder lawaaihinder, geen instroom van koude lucht tijdens de wintermaanden… 

Een vaste airco kies je best wanneer: 

  • Je verschillende ruimtes voor een langere periode wil verkoelen.
  • Je de airco ook als verwarming wil gebruiken tijdens de wintermaanden. 
  • Je de binnenlucht wil zuiveren en/of ontvochtigen zodat je minder last hebt van astma of allergieën 

De prijzen liggen meestal tussen de 1.200 en 3.000 euro inclusief btw en plaatsing

Wil je meer info en advies ontvangen?

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel stroom verbruikt een airco om te verwarmen?

Een airco voor verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen. Bijvoorbeeld: verwarm je jouw living primair met een 5kW model? Dan verbruik je jaarlijks 1.368 kWh. Dit komt overeen met 300 euro aan elektriciteit. 

Hoeveel verbruikt airco auto?

Hoeveel airco een auto verbruikt, hangt af van meerdere factoren zoals het type auto, de soort airco, of je op de snelweg rijdt of in de binnenstad et cetera. Maar over het algemeen gebruikt een auto ongeveer 10% tot 15% meer brandstof per 100 kilometer wanneer de airco aan staat.  

Wat verbruikt airco per dag?

Als je weet dat het verbruik van de airco aan het stopcontact in België gemiddeld 1 kWh per uur is en de eindprijs per kWh 25 cent bedraagt, dan kan je het verbruik per dag gemakkelijk berekenen: 25 cent x 1kWh x 8 uur komt uit op 2 euro. Deze berekening gaat ervan uit dat je de airco 8 uur per dag gebruikt. 

Wat verbruikt airco per uur?

Als je weet dat het verbruik van de airco aan het stopcontact in België gemiddeld 1 kWh per uur is en de eindprijs per kWh 25 cent bedraagt, dan is het verbruik 25 cent per uur. 

airco als hoofdverwarming gebruiken

Wil je het concrete verbruik van je airco kennen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes op maat 

Wil je weten hoeveel je airco verbruikt? Of wil je een aircosysteem door erkende installateurs laten plaatsen? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op en geven je advies op maat. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de prijsvoorstellen en aangeboden diensten van meerdere airco deskundigen naast elkaar leggen. Zo maak je de keuze die het beste bij jouw situatie past. Bovendien verzekeren specialisten dat het juiste type airco op een correcte manier geïnstalleerd wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.