Design airco: gemiddelde prijs, soorten en voorbeelden ter inspiratie

Voor wie wil genieten van aangename temperaturen binnen wanneer het buiten erg warm is, is een airco de beste oplossing.

Airco’s zijn echter vaak heel aanwezig in de ruimte en vallen voor wie graag een strak design heeft in huis, veel op. Er zijn heel wat alternatieven op de markt die ervoor zorgen dat je airco mooi geïntegreerd wordt in de ruimte. Wat is er dan allemaal op de markt? En uit welke designs kan je kiezen? In dit artikel leer je er alles over.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Waarom kiezen voor design airco? 

Een design airco is een airco die afgestemd is op jouw interieur. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een design airco.

Ten eerste hebben design airco’s vaak een goede afwerking. Verder bestaat er een enorm aanbod en is er voor ieder wat wils. Design airco’s beschikken ook over alle zelfde functies als traditionele airco’s. Daardoor kunnen ze lang meegaan. Daarnaast zijn design airco’s niet altijd duurder dan gewone airco’s en bestaan er ook voordelige exemplaren. 

design airco

Wat kost een design airco? 

Er bestaan uitvoeringen in allerlei prijscategorieën. In de onderstaande tabel geven we een overzicht van de richtprijzen voor de verschillende modellen. 

  Type aircosysteem  Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
 Vaste airco met binnenunit (split) 1500 – 3000 euro
 Vaste unit zonder binnenunit (monoblok) 1200 – 3000 euro
 Per bijkomende unit 800 – 1000 euro

Ontvang een prijs op maat

Hoeveel de installatie je uiteindelijk zal kosten, is nog van heel wat andere factoren afhankelijk. Zo kunnen wifi, een afstandsbediening, het merk, het model en de uitvoering elk een impact hebben op de prijs, waardoor er van installateur tot installateur grote prijsverschillen zijn.

Daarom kan het handig zijn hier het offerteformulier in te vullen en in contact te komen met meerdere vakmannen. Zo kan je offertes vergelijken en de beste keuze voor jouw situatie maken. 

plafond airco

Wat zijn de verschillende uitvoeringen van design airco’s? [Overzicht]

Er bestaat verschillende mogelijkheden en uitvoeringen, zodat er voor ieder wat wils bestaat. Hieronder vind je een overzicht. 

1. Type 

Inbouwmodel 

Een inbouwmodel is een goede oplossing voor wie wil dat zijn airco zo min mogelijk opvalt in het interieur. Bij zo een inbouwairco gaat het altijd over een splitmodel en zijn enkel de roosters voor de luchttoevoer zichtbaar. Veel mensen die een nieuwbouw zetten kiezen voor een ingebouwde airco, maar ook wie grondig renoveert kan overwegen om een model in te bouwen. 

Opbouwmodel 

Een opbouwmodel is een airco die op een muur of plafond bevestigd wordt. Je hebt de keuze tussen een splitmodel of een monoblockmodel. Zo’n airco kan een oplossing bieden voor wie niet verbouwt. 

2. Model

Er bestaan drie verschillende soorten opbouwairco’s: een wandmodel, een plafondmodel en een vloermodel. 

Wandmodel 

Een wandairco wordt meestal boven een deur of raam bevestigd, op minstens twee meter van de grond. Een wandmodel valt op in de ruimte, maar dat hoeft met de keuze voor een designmodel geen probleem te zijn.

Een wandairco werkt snel en doeltreffend en slaagt erin om de ruimte in no time koel te maken en te houden!

Plafondmodel

Er zijn twee mogelijkheden als je de airco aan je plafond wil bevestigen. Enerzijds bestaat er een plafondcasette en anderzijds een binnenunit die zowel gemonteerd is aan zowel het plafond als de muren. Een cassette airco is vooral geschikt voor wie een vals of verlaagd plafond heeft.

Vloermodel 

Een vloerairco neemt warmte op langs onder en verspreid langs boven koele lucht. Zulke modellen zijn vooral handig in kleine ruimtes of ruimtes met schuine daken, verlaagde plafonds en lage muren.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Verschillende modellen design airco op een rijtje 

Design airco’s zijn airco’s die er zo’n manier uitzien, dat ze passen bij het interieur. Er zijn allerhande opties die iets extra kunnen bieden voor je interieur.

1. Gekleurde airco 

Je kan airco’s in allerlei verschillende kleuren verkrijgen. Zo kan je het afstemmen op je eigen smaak en interieur. Het is vaak ook mogelijk om een afwerking te kiezen, zoals hoogglans, mat of geborsteld.

2. Airco met afgerond design 

In plaats van een recht frontpaneel, kan je kiezen voor een afgeronde wandairco. Zulke airco’s zien er heel modern en strak uit

3. Vierkante airco met LED-verlichting 

Een airco hoeft ook geen rechthoek te zijn. Er bestaan ook vierkantige uitvoerigen die voorzien zijn van LED-verlichting. Je kan deze verlichten besturen met een afstandsbediening en de airco geeft zo heel wat sfeer. 

4. Airco met een strakke afwerking 

Er zijn ook airco’s te verkrijgen die voorzien zijn van een strak, scherp frontpaneel. Zo past de airco perfect in een strak en afgelijnd interieur.

5. Staand vloermodel design airco 

Airco’s moeten niet aan de vloer, muur of plafond gemonteerd worden. Er bestaan ook staande airco’s met een uniek design. Zo bestaan er strak afgewerkte, verticale airco’s die in een ruimte geplaatst kunnen worden. 

Welke merken bieden eigenlijk design airco’s aan? 

Heel wat bekende aircomerken hebben ook design airco’s in hun assortiment hebben. Enkele voorbeelden daarvan zijn: 

  • Daikin, de bekenste aircobouwer, biedt designairco’s aan onder Daikin Stylish. Ze bieden airco’s aan in 4 kleuren: kristalwit, zilver, matzwart of zwarthout.
  • LG heeft eveneens designairco’s in hun assortiment, onder de noemer ArtCool-collectie
  • Mitsubishi heeft Design– en Premium-collecties met verscheidene uitvoeringen in allerlei kleuren. 
  • Ook in het aanbod van Toshiba zijn er meerdere airco’s met een strak design terug te vinden. Er bestaat in hun assortiment zelfs een model met een stoffen bekleding die gewisseld kan worden, zodat je makkelijk je airco van uitstraling kan doen veranderen.
mobiele airco op wieltjes

Waarop letten bij installatie van design airconditioning? 

Bij het aanschaffen van een design airco zijn er enkele zaken om rekening mee te houden: 

  • Een design airco hoeft niet duur te zijn. Ook als je een kleiner budget hebt kan je dus een design airco overwegen.
  • Daarnaast is een design airco ook niet altijd minder energiezuinig dan een gewone airco. Er bestaan zowel energiezuinige als niet-energiezuinige design airco’s, net zoals bij gewone airco’s.
  • Een design airco zal niet altijd een betere kwaliteit hebben dan een gewone airco. Het is belangrijk om ook na te kijken of de airco over de nodige keurmerken beschikt zodat je zeker bent van een betrouwbare en kwalitatieve airco.
  • Vergelijk de prijzen en oplossingen van verschillende installateurs, daardoor ben je zeker van de beste en meest voordelige oplossing voor jouw airco.

Voorbeelden van design airco’s in verschillende soorten woonkamers 

Kan je je nog niet helemaal inbeelden hoe de airco een bewust onderdeel van jouw interieur wordt? In de volgende foto’s kan je wat inspiratie vinden. 

Moderne design inbouw airconditioning in strak interieur

Ingebouwde airco’s zijn minder opvallend aanwezig in het interieur en maken een deel uit van de ruimte. Zo’n ingebouwde airco is echter enkel een oplossing voor wie een nieuwbouw zet of een grote renovatie plant.

plafond airco

Design wandunit airco in minimalistisch interieur

Ook als je voor een opbouwmodel kiest in een minimalistisch interieur, kan de airco helemaal bij het geheel passen. Door te kiezen voor één van de vele minimalistische modellen, valt de airco helemaal niet uit de boot in het geheel.

inbouw airco

Zwarte design airco plafond in industrieel interieur

Een airco hoeft niet weggewerkt te zijn in een interieur, het kan ook juist opvallen. In een industrieel interieur bijvoorbeeld, kan het leuk zijn om een grote industriële airco aan het plafond te bevestigen. 

zwarte design airco plafond in industrieel interieur

Wil je design airco laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van verschillende airco deskundigen 

Vul onderstaande form in om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen van verschillende erkende installateurs. Het kan een enorme meerwaarde zijn om een specialist in te schakelen, omdat zij steeds op zoek gaan naar de beste oplossing voor jouw aanvraag en advies op maat leveren voor jouw situatie. Door verschillende offertes aan te vragen kan je ook eenvoudig prijzen vergelijken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.