Inbouw airco: gemiddelde prijs, mogelijkheden en waarop letten?

Een inbouw airco is misschien wel de beste manier om het hele jaar door comfortabel te wonen. Wil je meer weten over de gemiddelde prijs, mogelijkheden en waar je op moet letten bij de aanschaf van een inbouw airco? Lees dan verder en ontdek wat je moet weten voordat je een inbouw airco koopt!

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Wat is een inbouw airco? 

Een inbouw airco is een type airconditioningsysteem dat je permanent kunt installeren in een gebouw of ruimte. In tegenstelling tot draagbare airco’s of wandgemonteerde units, integreert een inbouw airco naadloos in het interieur van een ruimte. Mensen gebruiken het vaak in woningen, kantoren, winkels en andere commerciële gebouwen.

Een inbouw airco bestaat uit twee belangrijke componenten: de binnenunit en de buitenunit.

Plaats de binnenunit in de ruimte die gekoeld moet worden, terwijl de buitenunit meestal buiten het gebouw geïnstalleerd wordt, bijvoorbeeld op het dak, de gevel of in de tuin. De twee units zijn verbonden door middel van koelleidingen en elektrische bekabeling.

Inbouw airco’s bieden verschillende voordelen. Ze leveren efficiënte koeling en kunnen ook verwarmingsfuncties hebben. Omdat ze permanent zijn geïnstalleerd, nemen ze geen waardevolle ruimte in beslag en werken ze over het algemeen stiller dan draagbare airco’s. Bovendien kun je ze vaak bedienen met behulp van afstandsbedieningen of geautomatiseerde systemen.

inbouw airco prijzen

Wat is de gemiddelde prijs voor het laten inbouwen van een airco? 

De prijs voor het laten inbouwen van een airco kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco, het vermogen, het merk, het design en de complexiteit van de installatie. Hier zijn enkele richtprijzen per type airco:

 1. Split airco: dit is een veelvoorkomend type inbouw airco. De prijs varieert doorgaans tussen € 1.500 en € 4.000, afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit van het merk.
 2. Multi-split airco: dit type airco kan meerdere binnenunits hebben die verbonden zijn met één buitenunit. De prijs varieert meestal tussen € 2.500 en € 6.000, afhankelijk van het aantal binnenunits en het merk.
 3. Cassette airco: dit type airco wordt in het plafond ingebouwd en heeft meestal een discreet ontwerp. De prijs varieert doorgaans tussen € 2.000 en € 5.000, afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit van het merk.
 4. Kanaal airco: dit type airco is ideaal voor het koelen van meerdere kamers. Het heeft kanalen in de muren of het plafond waardoor de gekoelde lucht wordt verspreid. De prijs varieert meestal tussen € 3.000 en € 8.000, afhankelijk van het vermogen en de complexiteit van de installatie.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Waarom kiezen voor een inbouw airconditioning? 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een inbouw airconditioning systeem te installeren. Hieronder vind je enkele voordelen en redenen waarom mensen voor een inbouw airco kiezen:

 1. Esthetiek: inbouw airco’s worden naadloos geïntegreerd in het interieur van een ruimte, waardoor ze een esthetisch aantrekkelijke optie zijn. Ze kunnen discreet worden ingebouwd in muren, plafonds of vloeren, waardoor ze het algehele ontwerp van de ruimte niet verstoren.
 2. Ruimtebesparing: inbouw airco’s nemen geen waardevolle vloeroppervlakte in beslag, wat vooral belangrijk is in kleinere ruimtes waar elke vierkante meter telt. Dit maakt ze ideaal voor woningen, kantoren en andere beperkte ruimtes.
 3. Geluidsarm: doordat de compressor van een inbouw airco meestal buiten het gebouw wordt geplaatst, wordt het geluidsniveau in de binnenruimte aanzienlijk verminderd. Dit zorgt voor een rustigere en comfortabelere omgeving zonder storende geluiden.
 4. Efficiënte koeling: inbouw airco’s zijn ontworpen om effectief en efficiënt te koelen. Ze kunnen snel de gewenste temperatuur bereiken en zorgen voor een gelijkmatige koeling in de hele ruimte. Dit draagt bij aan het comfortniveau en creëert een aangename leef- of werkomgeving.
design airco

Alle mogelijkheden ingebouwde airco op een rijtje 

Inbouw airconditioning biedt verschillende mogelijkheden om aan specifieke behoeften en ruimtes te voldoen. Of het nu gaat om het koelen van meerdere kamers, het creëren van een gelijkmatige luchtverdeling in een ruimte of het naadloos integreren van de airco in het interieur, er zijn verschillende opties beschikbaar. Hieronder worden de verschillende opties besproken:

1. Inbouw kanaalairco 

Dit type inbouw airco is ideaal voor het koelen van meerdere kamers of grotere ruimtes. De centrale unit wordt geplaatst in een valse plafondruimte of technische ruimte, waardoor het systeem gekoelde lucht kan leveren. De lucht wordt via kanalen actief verdeeld naar diverse uitblaasroosters in alle ruimtes. Kanaalairco’s bieden een discrete koeloplossing met minimale zichtbare elementen in de ruimte.

2. Cassette airco 

Een cassette airco wordt in het plafond ingebouwd en heeft een discreet ontwerp. Het systeem is uitgerust met meerdere uitblaasroosters die zorgen voor een gelijkmatige luchtverdeling in de ruimte. Cassette airco’s zijn vaak populair in commerciële ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants.

3. Vaste plafond-, muur- of vloerairco met een omkasting op maat

Dit type inbouw airco kan worden geïnstalleerd in het plafond, de muur of de vloer. Het systeem wordt ingebouwd met behulp van een op maat gemaakte omkasting om naadloos te integreren in het interieur. Vaste plafond-, muur- of vloerairco’s bieden flexibiliteit bij het plaatsen en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de ruimte.

Waar kan ik mijn airco in huis laten inbouwen? 

Als je overweegt om een airconditioningsysteem in huis te laten inbouwen, zijn er verschillende plaatsen waar je dit kunt laten doen. Hieronder worden de drie meest voorkomende opties besproken:

1. Plafond

Een populaire keuze voor inbouw van airconditioning is het plafond. Hierbij wordt de airco in het plafond ingebouwd, wat zorgt voor een discrete en onopvallende installatie. Deze methode is vooral geschikt voor ruimtes waarin het plafond voldoende ruimte biedt voor de installatie van het airconditioningsysteem.

2. Wand of vloer 

Een andere optie is het inbouwen van de airco in de wand of vloer. Dit kan vooral handig zijn wanneer er beperkte ruimte is in het plafond, maar er wel voldoende ruimte beschikbaar is in de wand of vloer. Plaats het systeem op een discrete manier in de wand of vloer, waardoor een strak en onopvallend uiterlijk wordt gerealiseerd.

3. In een kast op maat 

Sommige airconditioning units kunnen worden ingebouwd in een kast op maat. Dit is een uitstekende optie als je de airco volledig wilt verbergen en wilt integreren in het interieur. Ontwerp en pas de kast aan jouw specifieke wensen en stijl aan, zodat de airco volledig opgaat in de ruimte.

Vraag hier gratis offertes aan

Waarop letten bij het laten plaatsen van een inbouw airco systeem? 

Bij het laten plaatsen van een inbouw airco systeem zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden deze punten uitgebreider toegelicht:

 1. Plaatsing: bepaal de meest geschikte locatie voor de inbouw van de airco, zoals het plafond, de wand of de vloer. De keuze hangt af van de beschikbare ruimte en de indeling van de kamer. Het is belangrijk om rekening te houden met de luchtstroom en de optimale verspreiding van gekoelde of verwarmde lucht.
 2. Capaciteit: zorg ervoor dat het gekozen inbouw airco systeem voldoende capaciteit heeft om de gewenste ruimte(s) effectief te koelen of te verwarmen. Factoren zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en de blootstelling aan zonlicht bepalen dit. Een professionele airconditioning specialist kan een juiste berekening maken om de benodigde capaciteit te bepalen.
 3. Energie-efficiëntie: kies voor een energiezuinig inbouw airco systeem met een goed energielabel en SEER/SCOP waardering. Een energiezuinig systeem vermindert het energieverbruik, bespaart kosten en is milieuvriendelijker. Let op de energie-efficiëntieklasse en vraag naar het verwachte energieverbruik van het systeem.
 4. Geluidsniveau: controleer het geluidsniveau van het inbouw airco systeem, vooral als je het wilt installeren in slaap- of werkruimtes. Een stille werking zorgt voor meer comfort en minimaliseert mogelijke geluidshinder. Vraag naar het geluidsniveau in decibel (dB) en kies een systeem met een acceptabel geluidsniveau voor jouw specifieke behoeften.
 5. Onderhoud: regelmatig onderhoud is essentieel om de optimale werking en levensduur van het systeem te waarborgen. Vraag naar de aanbevolen onderhoudsprocedures, de frequentie van onderhoudsbezoeken en de beschikbaarheid van servicecontracten.
 6. Kosten: vergelijk prijzen en vraag offertes aan bij verschillende airconditioning specialisten. Let op de totale kosten, inclusief de installatiekosten, materialen en eventuele bijkomende kosten voor aanpassingen aan het interieur. Houd ook rekening met de garantievoorwaarden en de mogelijkheid van financieringsopties.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professionele airconditioning specialist. Ze kunnen je specifiek advies op maat geven, waarbij ze rekening houden met jouw wensen, budget en de kenmerken van de ruimte(s) waarin de inbouw airco geplaatst zal worden.

inbouw airco

Hoe kies ik de beste ingebouwde airconditioning? [Checklist] 

Bij het selecteren van de beste ingebouwde airconditioning voor jouw situatie, is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Hieronder vind je een uitgebreidere uitleg van de vragen die je kunt stellen om de juiste keuze te maken:

Vraag 1: Hoeveel beschikbare ruimte heb ik? 

Het bepalen van de beschikbare ruimte is cruciaal bij het kiezen van een inbouw airconditioning systeem. Meet de afmetingen van de ruimte en houd rekening met eventuele beperkingen, zoals obstructies of specifieke plaatsingsmogelijkheden. Dit zal je helpen bij het selecteren van een systeem dat past binnen de beschikbare ruimte.

Vraag 2: Welk esthetisch uitzicht wil ik? 

Het esthetische aspect is ook belangrijk bij het kiezen van een inbouw airconditioning systeem. Denk actief na over het gewenste uiterlijk van het systeem en de integratiemogelijkheden ervan in het interieur. Denk na over de stijl, kleur en afwerkingsopties die beschikbaar zijn.

Vraag 3: Wat is mijn budget? 

Het bepalen van je budget is essentieel bij het kiezen van een inbouw airconditioning systeem. Bedenk hoeveel je bereid bent te investeren in de aanschaf en installatie ervan. Houd er rekening mee dat de prijs kan variëren afhankelijk van het merk, de capaciteit en de functies van het systeem. Vergelijk verschillende opties en vraag offertes aan om een realistisch beeld te krijgen van de kosten.

Vraag 4: Welk comfort wil ik? 

Denk na over het gewenste comfortniveau dat je wilt bereiken met de inbouw airconditioning. Overweeg functies zoals koeling, verwarming, luchtzuivering en gebruiksgemak.

Wil je een systeem dat snel en efficiënt kan koelen en verwarmen? Moet het systeem in staat zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van filtratie? Wil je een systeem dat eenvoudig te bedienen is via een afstandsbediening of een smart home systeem? Door je comfortbehoeften te identificeren, kun je een systeem kiezen dat aan al je verwachtingen voldoet.

Door deze vragen te beantwoorden en rekening te houden met je specifieke behoeften en voorkeuren, kun je de juiste keuze maken bij het selecteren van de beste ingebouwde airconditioning voor jouw situatie.

Wil je een inbouw airco laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes op maat van meerdere airco specialisten 

Je kunt kosteloos en vrijblijvend offertes en advies aanvragen voor inbouw airco en installatie. Hiermee kun je jezelf beter informeren, prijzen vergelijken en de ideale oplossing voor jouw situatie vinden.

Een erkende airco-installateur biedt toegevoegde waarde met hun expertise en op maat gemaakt advies. Ze kunnen de haalbaarheid beoordelen, rekening houden met jouw ruimte en comfortbehoeften, en de beste opties aanbevelen. Door offertes en advies aan te vragen, kun je weloverwogen beslissingen nemen en zorgen voor een perfect passende inbouw airco die aan al jouw specifieke wensen voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.