Stille airco: advies, gemiddelde kostprijs en waarop letten? 

Het koelen van je woning tijdens warme zomermaanden is bijna een norm geworden. Traditionele airco’s hebben echter vaak een groot nadeel: lawaai. Ben je op zoek naar een airconditioning die je huis of kantoor koel kan houden zonder je te storen? Dan is een stille airco iets voor jou. Ontdek alles over een stille airco hieronder.

Ontvang gratis offertes

Wat is een stille airco eigenlijk? 

Een stille airco is een airconditioningsysteem dat speciaal is ontworpen om het klassieke geluid van een airco te minimaliseren. Opgelet: stille airco’s zijn nooit volledig stil. Het geluid gaat niet luider zijn dan ruisende bladeren. Zo bedraagt het geluidsniveau tussen de 40 en 50 dB.

De nieuwste en modernste stille airco’s hebben zelf een maximum van 30 dB. Door een stille airco aan te schaffen, creëer je een rustige en ongestoorde koele ruimte. 

stille airco in de living

Wat kost een stille airco gemiddeld in 2024? 

Het prijskaartje van een stille airco is allesbehalve onbelangrijk. Hieronder vind je een overzichtje van de gemiddelde prijzen van een stille airco per soort. 

Soort stille aircoPrijs
Stille single-split airco2.100 euro
Stille multi-split airco (2 binnenunits)2.750 euro
Stille vaste monoblock airco1.900 euro
Mobiele airco650 euro 

Deze bedragen zijn slechts gemiddeldes van de realiteit. Wil je graag inzicht in exacte prijzen specifiek voor jouw situatie? Vraag dan gratis offertes aan.

Ontvang direct prijzen op maat

Wat is het geluidsniveau van een airco? 

Het geluidsniveau van een airco wordt uitgedrukt in decibels. Een overzichtje:

GeluidsniveauDecibel (dB)
Stille airco40 – 50 dB
Normaal geluid50 – 60 dB
Luide airco60 – 65 dB

Ook bestaan er nog andere factoren die invloed spelen op het geluidsniveau van een airco: decibel classificatie, de soort airco en het koelvermogen.

Decibel classificatie 

Elke airco krijgt een decibel classificatie van de fabrikant. De classificatie vind je op het label van de airco. Dit is een handige manier om te kunnen kiezen tussen verschillende airco’s. De decibel classificatie geeft weer hoeveel geluid de airco produceert.

Soort airco 

De soort airco heeft ook een sterke invloed op het geluidsniveau van je airco. Elke type airco beschikt over een ander geluidsniveau.

Een mobiele airco bijvoorbeeld kan je nooit beschouwen als een stille airco. Bij dit type airco speelt het koelproces zich af in de mobiele airco zelf. Er bestaat dus geen buitenunit die het geluid kan dempen. Kies dus zeker niet voor een mobiele airco in je slaapkamer als je een lichte slaper bent. Een split unit airco daarentegen is een zeer stille airco die je perfect in je slaapkamer kan plaatsen.

Koelvermogen 

Het koelvermogen van de airco speelt ook een belangrijke rol wanneer we spreken over het geluidsniveau van een airco. Wanneer je een stille airco wilt kopen, moet je zeker kijken of de airco voldoende koelvermogen heeft. Wanneer een airco weinig koelvermogen heeft, moet het heel hard werken, waardoor er veel geluid ontstaat. 

koelvermogen testen van de airco

Waarom maakt een airco lawaai? 

Airco’s maken veel geluid doordat de onderdelen serieus hun best doen om frisse lucht te produceren. We spreken over twee grote onderdelen die geluid maken: de binnenunit en de buitenunit. Wanneer één van die twee onderdelen extreem veel lawaai maken, is er iets mis. 

1. Buitenunit maakt geluid

Wanneer de buitenunit te veel geluid maakt, kan dit komen door een slechte plaatsing of een slecht onderhoud van de airco. Het onderhouden van je airco is in alle gevallen cruciaal. Wanneer de ventilator van de airco niet meer goed functioneert, zal die harder moeten werken waardoor er enorm veel lawaai geproduceerd wordt. Daarom is het een goed idee om je airco regelmatig te laten controleren door een specialist.

2. Binnenunit maakt geluid  

Dat kan heel vervelend en storend zijn. Om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, contacteer je best een vakman voor een stevige onderhoudsbeurt. Het kan zijn dat de filters van de airco verstopt zijn en daarom veel lawaai maken.

Ontvang gratis advies

Hoe kan je het geluid van een airco beperken? [Stappenplan] 

Wil je graag een stille ruimte waar je je volledig kan focussen? Volg dit stappenplan om het geluid van je airco te beperken.

Stap 1: Controleer de kap van de airco 

De kap van de airco moet volledig gesloten zijn om geen geluid te produceren. Dat kan je heel eenvoudig zelf doen door de kap te sluiten.

Stap 2: Controleer de filters 

Controleer of de filters verstopt zijn. Verstopte filters zijn de meest voorkomende oorzaak van lawaai. Dat kan je ook eenvoudig zelf doen: haal de filters uit je airco en maak ze schoon met je stofzuiger. Het is aangeraden om de filters één keer per maand te controleren en schoon te maken met de stofzuiger.

Stap 3: Controleer de stabiliteit van de airco 

Staat je airco wel volledig stabiel? Wanneer dat niet het geval is, kan het zorgen voor serieus wat geluid. Dat kan je zelf snel en eenvoudig controleren met een waterpas of door een specialist in te schakelen.

Stap 4: Onderhoud je airco regelmatig 

Regelmatig onderhoud is cruciaal voor de goede werking van je airco. Het is aangeraden om je airco 1 tot 2 keer per jaar te laten checken door een vakman. Wanneer je dit niet doet, kan de airco bijvoorbeeld over te weinig koelmiddel beschikken waardoor de airco lawaai gaat maken. Om dit te vermijden laat je best je airco regelmatig controleren. 

Stap 5: Geluiddempende omkasting voor buitenunit aanschaffen 

Maakt je buitenunit na onderhoud nog steeds veel lawaai? Een geluiddempende omkasting kan de perfecte oplossing zijn. De omkasting is een goede manier om het geluid te dempen. Bovendien zorgt de omkasting ervoor dat de buitenunit er netjes uitziet. 

Stap 6: Schakel indien mogelijk nachtmodus in 

Sommige airco’s hebben een nachtmodus. Hierbij werkt de airco op een lager vermogen, waardoor er een minder aantal decibel wordt geproduceerd. Dat kan zorgen voor een betere nachtrust tijdens de warme zomermaanden. 

airconditioning kopen

Waarop letten bij het kopen van een stille airco? 

Wanneer je overweegt om een stille airco aan te schaffen voor je woning of kantoor, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden

  • Kies voor het juiste model voor jouw situatie. Je kan steeds raad en advies aan een vakman vragen. 
  • Ga voor een airco zonder afvoer: een airco met afvoerslang is zeer moeilijk te installeren en maakt zeer veel lawaai. 
  • Kies een airco met een split systeem: hierbij heb je een binnen- en buitenunit. 
  • Maak ruimte voor je airco. Sommige airco’s zijn zwaar en nemen heel wat ruimte in beslag. 
  • Het prijskaartje: airco’s verschillen enorm in prijs. Ze starten voornamelijk bij een 600 euro. Hoe hoger de kwaliteit en hoe hoger het koelvermogen, hoe hoger de prijs. 
  • Bekijk het energieverbruik. Stille airco’s verbruiken heel wat meer door het hoger koelvermogen. Check daarom goed het energieverbruik op het label van je nieuwe airco. 
  • Kijk ook naar de keurmerken als je zeker wilt zijn of dat specifieke model voldoet aan de wettelijke eisen. Zo bestaan er heel wat verschillende keurmerken. 

Wil je graag advies op maat? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan. 

Vraag gerust extra advies aan een expert

Top 7 beste stille mobiele airco’s voor de slaapkamer 

Iedereen kent het wel: tijdens warme zomermaanden niet kunnen slapen door de hitte. Gelukkig bestaan er manieren om je nachtrust niet te verstoren: stille airco’s. Maar wat zijn nu de top 7 beste stille mobiele airco’s voor je slaapkamer? We lijsten ze voor je op. 

1. De’Longhi Pinguino PAC AN112 Silent

Op nummer 1 staat de DeLonghi Pinguino PAC AN112 Silent airco. De naam verklapt het al: hij is ontworpen om stil te zijn. Perfect dus voor in je slaapkamer of kantoor. De airco heeft een energielabel A+ met een BTU van 11.000 (koelvermogen). Het is dus de perfecte allrounder. Bovendien kan je de airco makkelijk verplaatsen door de handige wieltjes en handvaten. 

2. De’Longhi Pinguino PAC PAC EL 92 Silent

De tweede plaats in de top 7 gaat naar de DeLonghi Pinguino PAC PAC EL 92 Silent airco. Het minimale geluidsniveau van deze stille airco bedraagt slechts 47 dB. De airco is het meest geschikt voor kleine ruimtes en heeft het zuinig energielabel A+. Net zoals de eerste airco heeft dit model drie ventilatiestanden en die kunnen zich automatisch aanpassen aan de omstandigheden van de ruimte. Bovendien kan je deze ook heel makkelijk verplaatsen door de handige wieltjes en handvaten. 

3. De’Longhi Pinguino PAC EX100 Silent

De top 3 sluiten, doen we met de DeLonghi Pinguino PAC EX100 Silent. Dit is de zuinigste mobiele airco met een energielabel van A++. Het is zo’n 20% zuiniger dan de concurrentie. De prijs ligt wel een stukje hoger dan de voorbije modellen. Zoals de naam het al verklapt is het een zeer stil model. De laagste stand heeft een geluidsemissie van 49 dB. Ook dit model kan je zeer makkelijk verplaatsen. 

4. Pinguino EX120 Silent

Het merk De’Longhi doet het zeer goed op de markt. Op de vierde plaats staat de Pinguino EX120 Silent airco. Dit type model heeft een zeer hoog koelvermogen (11.500 BTU). Bovendien heeft dit model een geavanceerd ‘Bio Silver’ luchtfiltersysteem: goed om verkoudheden buiten te laten. Het is iets minder zuinig dan de Pinguino PAC EX100 Silent, maar het heeft wel een handige slaapmodus. 

5. Duux North 9K BTU/u Silent

Op de vijfde plaats staat de Duux North 9K BTU/u Silent airco. Naast het koelen van je ruimte, heeft het een mooi en modern design. De airco is erg geschikt voor een ruimte zoals thuiskantoor of slaapkamer door een koelvermogen van 9.000 BTU. Het merk heeft ook een app en kan ook verbonden worden met spraakassistenten zoals Google. 

6. Whirlpool PACB12HP

Als voorlaatste in de rij hebben we de Whirlpool PACB12HP airco. Het type airco heeft een koelvermogen van maar liefst 12.000 BPU. De airco heeft een snelkoel functie waarbij het op een heel korte tijd de ruimte volledig kan verkoelen. De airco is heel makkelijk te verplaatsen door zijn handige wieltjes. Het grote nadeel van dit model is dat het een hoog energieverbruik heeft. Het energielabel is namelijk A. 

7. Trotec PAC 2010 E

Op de zevende en laatste plaats staat de Trotec PAC 2010 E airco. Het is een zeer kleine airco die je heel makkelijk kan verplaatsen met het gewicht van 24 kg. Het prijskaartje is aan de lage kant en het minimale geluidsniveau bedraagt 51 dB. Het grootste nadeel van dit model is dat het een laag koelvermogen heeft van 7.200 BTU. 

stille airco installeren

Stille airco kopen? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat 

Overweeg je een stille airco te kopen maar heb je keuzestress? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes en advies aan. Vakmannen zijn gespecialiseerd in hun vak en raden je de beste stille airco aan voor jouw specifieke situatie. Waarom verder zoeken als je hier alle prijzen kunt vergelijken? Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.