Beste airco: hoe kies ik een degelijke airconditioner? [Overzicht]

Met de stijgende temperaturen in de zomer is het essentieel om een hoogwaardige airco te hebben die zorgt voor een aangename en comfortabele omgeving. In deze uitgebreide gids bespreken we de topmerken die je kunnen helpen bij het vinden van de meest betrouwbare en efficiënte airconditioning systemen. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de airco-industrie en ontdek welke merken je de beste koeling en energiezuinigheid kunnen bieden.

Ontvang je liever direct prijzen van professionele airco installateurs in jouw regio? Via onze offertepagina kan je tot 5 gratis offertes toegestuurd krijgen van vakmannen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is de beste airco in 2024? 

Bij het zoeken naar een airco in 2024 is het belangrijk op te merken dat er geen universele “beste” soort airco is die voor iedereen geldt. De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals individuele behoeften, budget en woonsituatie.

A-merken worden regelmatig geassocieerd met hoogwaardige kwaliteit, maar ze zullen vaak ook duurder zijn dan B-merken. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Om dus het beste toestel voor jouw specifieke situatie te vinden, wordt het aanbevolen om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Door verschillende aanbiedingen te vergelijken, kan je een weloverwogen beslissing nemen die rekening houdt met jouw individuele behoeften.

Ontvang direct prijzen op maat

Waarop letten bij het kopen van een airconditioner? 

Bij het kopen van een airconditioner zijn er diverse aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je een overzicht.

airco koude lucht

Aandachtspunt 1: Het type airco 

Er zijn verschillende types airconditioners beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. De belangrijkste types zijn:

1. Mobiele airco 

Een mobiele airco is een draagbaar model en kan gemakkelijk verplaatst worden naar verschillende ruimtes. Het is een goede optie als je flexibiliteit wilt en geen permanente installatie nodig heeft. Mobiele airco’s zijn echter minder krachtig en kunnen meer geluid produceren.

2. Vaste airco met buitenunit (split) 

Een vaste airco met buitenunit, ook wel een split airco genoemd, bestaat uit een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn. Dit type biedt een efficiënte koeling, is krachtig en heeft een laag geluidsniveau. Het vereist echter professionele, permanente installatie en is dus minder geschikt voor huurwoningen.

3. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) 

Een vaste airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, heeft slechts één unit die zowel koelt als de warme lucht afvoert. Het is gemakkelijker te installeren dan een split airco, maar kan meer geluid produceren en heeft beperktere koelmogelijkheden.

Aandachtspunt 2: Merk 

Het merk van de airconditioner kan een belangrijke rol spelen bij de betrouwbaarheid en kwaliteit van het product. Bekende merken staan vaak garant voor goede prestaties en duurzaamheid.

Aandachtspunt 3: Kostprijs 

Het budget is een gebruikelijke overweging bij het kopen van een airconditioner. De prijs kan variëren afhankelijk van het merk, type en de functies van de airco. Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken om een airconditioner te vinden die binnen jouw budget past.

Type aircoGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 – € 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 – € 3.000
Per bijkomende binnenunit€ 800 – € 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Meer weten? Vraag professioneel advies

Aandachtspunt 4: Koelvermogen 

Het koelvermogen van de airconditioner is van essentieel belang om de gewenste ruimte efficiënt te kunnen koelen. Een te laag vermogen leidt tot hoger energieverbruik en slijtage, terwijl een te hoog vermogen onnodige kosten met zich meebrengt. Gemiddeld heb je 30 à 50 Watt koelvermogen per m³ nodig. Het optimale koelvermogen hangt af van isolatie, ruimteoriëntatie, persoonlijke voorkeur en warmtebronnen zoals keukenapparatuur.

Aandachtspunt 5: Energieverbruik en geluidsniveau 

Let op het energieverbruik van de airconditioner. Een energiezuinige airco kan helpen om de energiekosten te verlagen. Een airco verbruikt gemiddeld 1 kWh aan elektriciteit per uur, wat momenteel ongeveer 0,50 eurocent kost vanwege de gestegen energieprijzen. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit slechts een indicatie is van het gemiddelde aircoverbruik. Het werkelijke stroomverbruik van een airco wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren:

Ten eerste speelt het type airco een rol. Een mobiele airco zal over het algemeen meer energie verbruiken dan een vaste airco, vooral als er geen raamafdichting is. Aan de andere kant zijn nieuwere split airco’s, zoals lucht-lucht warmtepompen, bekend om hun energiezuinige werking.

Daarnaast is het koelvermogen van de airco van belang. Een airco met een te klein koelvermogen moet harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat resulteert in een hoger energieverbruik. Daarom is het essentieel om een airconditioner te kiezen die correct gedimensioneerd is voor de ruimte. Verder is het energielabel van de airco ook belangrijk.

Als je op zoek bent naar een energiezuinige optie, kies dan voor een apparaat met een energielabel A++ of A+++.

De mate van woningisolatie heeft ook invloed op het stroomverbruik van de airco. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte beter buiten, waardoor de airco minder hard hoeft te werken en het elektriciteitsverbruik lager ligt.

Ten slotte kan de hoeveelheid lichtinval in een ruimte van invloed zijn. Meer en grotere ramen kunnen leiden tot een snellere opwarming.

Controleer ook het geluidsniveau van de airconditioner, vooral als je een stille airco in een slaapkamer of werkomgeving wilt gebruiken. Let op het aantal decibels (dB) dat wordt vermeld en zoek naar modellen die een stille werking hebben.

Aandachtspunt 6: Extra functies 

Airconditioners kunnen verschillende extra functies hebben om het comfort te verbeteren. Enkele mogelijke extra functies zijn:

  • Inverter-technologie: airco’s met inverter-technologie passen zich continu aan de gemeten en gewenste binnentemperatuur aan. Dit zorgt ervoor dat de airco niet constant op vol vermogen werkt, wat resulteert in een lager energieverbruik.
  • Verwarmingsmogelijkheid: split airco’s bieden naast koeling ook de mogelijkheid om je huis in de winter te verwarmen. Deze systemen fungeren als lucht-lucht warmtepompen, waarbij warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken om je woning te verwarmen. Voor advies over verwarmingsmogelijkheden kan je contact opnemen met een lokale installateur.
  • App-bediening: met de opkomst van slimme technologieën kan je airco’s eenvoudig op afstand bedienen via een app op je smartphone of tablet. Dit geeft je de mogelijkheid om de airco in te schakelen voordat je thuiskomt of om aangepaste schema’s in te stellen.
  • Detectoren: sommige airco’s zijn uitgerust met detectoren die ervoor zorgen dat het systeem automatisch begint te werken zodra er mensen in de ruimte aanwezig zijn.
  • Luchtreiniging: bepaalde airco’s bieden niet alleen koeling, maar hebben ook luchtfilters die stof, pollen, rook en andere verontreinigingen uit de lucht verwijderen. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met allergieën of astma.

Deze functies kunnen bijdragen aan een efficiëntere werking en een beter binnenklimaat. Raadpleeg een specialist voor meer informatie en advies op maat bij het selecteren van een geschikte airco.

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Wat zijn de beste airco merken in 2024?  

Bij het zoeken naar jouw optimale verkoeling, is het belangrijk om te weten welke merken betrouwbaar en van hoge kwaliteit zijn. Hieronder vind je een overzicht van de top 6 beste airco-merken in 2024, gebaseerd op betrouwbaarheid, prestaties en klanttevredenheid.

1. Daikin 

Daikin is een toonaangevend merk op het gebied van airconditioning en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en energiezuinige, maar vooral stille systemen. Ze bieden een breed scala aan modellen met geavanceerde functies, waaronder invertertechnologie, waarmee energie efficiënt kan worden gebruikt. Daikin airconditioners is dus een grote naam in de wereld van klimaatbeheersing.

2. LG 

LG is een bekend merk dat innovatieve en kwalitatieve airconditioners produceert. Ze maken net als Daikin gebruik van geavanceerde technologieën zoals invertercompressoren en de mogelijkheid om de airco op afstand te bedienen via smartphone-apps. LG airconditioners staan bekend om hun snelle verkoeling, beste garantie en gebruiksvriendelijke functies.

3. Mitsubishi 

Ook Mitsubishi produceert betrouwbare en duurzame airconditioners. Ze bieden hoogwaardige kwaliteit en geavanceerde technologieën, zoals invertercompressoren en luchtkwaliteitsfilters. Mitsubishi airconditioners zorgen voor efficiënte koeling en een goede luchtcirculatie, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Je hebt zelfs de keuze tussen onder andere single- en multi-split aircosystemen.

4. Panasonic

Panasonic is een populair airco merk dat bekend staat om het combineren van constante temperatuurregeling met een lage geluidsproductie. Ze bieden tal van verschillende modellen aan met geavanceerde functies, zoals nanoe™ luchtreinigingstechnologie en intelligente energiebesparingsfuncties. Panasonic airconditioners zorgen voor schone, virusvrije, bacterievrije en pollenarme lucht in huis, terwijl nare geurtjes worden verwijderd.

5. Samsung

Samsung, ook een grote speler op de markt, is een merk dat hoogwaardige airconditioners produceert. Ze combineren geavanceerde technologie met stijlvol design. Samsung airconditioners bieden krachtige koeling, energie-efficiëntie en gebruiksvriendelijke functies. Ze hebben ook slimme functies, zoals wifi-connectiviteit voor afstandsbediening en energiebewaking.

6. Gree 

Gree is een opkomend merk dat steeds meer erkenning krijgt op het gebied van airconditioning. Ze bieden betaalbare airconditioners met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Gree airconditioners leveren betrouwbare prestaties, energie-efficiëntie en uiteenlopende functies. Ze zijn een goede keuze voor mensen met een beperkter budget.

Het is raadzaam om ook andere factoren, zoals de grootte van de ruimte die je wilt koelen, het energieverbruik, de geluidsproductie en de beschikbare functies, in overweging te nemen bij het kiezen van de beste airconditioner voor je situatie. Door een zorgvuldige afweging te maken en advies in te winnen bij professionals, kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van de voordelen van een efficiënte en comfortabele airconditioning.

airco in huis

Ook interessant voor jou: 

Wat is de beste en stilste airco?

Momenteel wordt de PAC EL 92 Silent airconditioner van De’Longhi beschouwd als een van beste allround stille airco’s op de markt. Deze airco heeft een officieel ISO-geluidsvermogensniveau van 47 dB en is geschikt voor gebruik in de slaapkamer of andere rustige ruimtes waar stilte belangrijk is.

Wat is op dit moment de beste airco?

Deze beoordeling kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat de beste airco voor jou afhangt van factoren zoals de grootte van de ruimte, de gewenste functies en het beschikbare budget.

Echter, volgens de meest recente consumententest van de Consumentenbond is de LG Dualcool Prestige split unit beoordeeld als de beste airco met een testscore van 8,1. Deze split airco biedt een uitzonderlijk hoog koelrendement, waardoor je zelfs op de warmste dagen kunt genieten van een aangenaam gekoelde woning.

Welke airco kan het beste verwarmen?

Warmtepomp airconditioners zijn de beste optie als je een airco wilt die ook kan verwarmen. Ze kunnen efficiënt warmte genereren door warmte uit de buitenlucht te halen en naar binnen te brengen. Warmtepomp airconditioners zijn populair vanwege de energiezuinigheid en de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen. Het is belangrijk om de capaciteit en efficiëntie van de specifieke warmtepomp airconditioner te controleren om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor jouw verwarmingsbehoeften.

Verwarmen met airco

Beste airco vinden? Vul het offerteformulier in en vergelijk meerdere offertes van verschillende installateurs 

Het is van groot belang de meerwaarde te benadrukken van het raadplegen van een erkend airco installateur, deskundige of specialist. Deze professionals beschikken over de nodige kennis en ervaring om je te begeleiden bij het kiezen van de juiste airco die aan jouw specifieke eisen voldoet.

Door hier gratis en vrijblijvend offertes en advies aan te vragen, krijg je toegang tot waardevolle expertise en kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het vinden van de geschikte airco voor jouw situatie. Vertrouw op de meerwaarde van een erkend airco installateur en profiteer van advies op maat over jouw airco en de installatie ervan. Zo geniet je optimaal van comfort en een perfecte temperatuurregeling, het hele jaar door.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.