Beste airco 2023: advies en prijzen van airco installateurs

Beste Airco

Met de steeds warmere zomers, gaan de aircosystemen als zoete broodjes over de toonbank. Maar, hoe weet je nu wat de beste airco is, welke punten dien je in aanmerking te nemen en welke airco merken hebben een goede reputatie? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ontvang je liever direct prijzen van professionele airco installateurs in jouw regio? Via onze offertepagina kan je tot 5 gratis offertes toegestuurd krijgen van vakmannen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is een goede airco?

Er zijn zoveel verschillende aircosystemen op de markt dat het soms moeilijk is om de juiste keuze te maken. Om zeker te zijn dat je er de beste airco uitkiest, moet je rekening houden met de volgende factoren: het merk van de airco, het koelvermogen, het energieverbruik, geluidsniveau en eventuele extra functies maar vergeet zeker de installatiewijze niet.

Airco merk

Het eerste waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar een airconditioner is het airco merk. Er mogen dan wel heel wat goedkope varianten op de markt bestaan. Deze zogenaamde B-merken staan vaak voor een lagere kwaliteit en een kortere levensduur. Kies daarom bij voorkeur een airconditioner van een gerenommeerd merk.
De A-merken hebben ook het voordeel dat er veel meer vervangonderdelen bestaan.

Koelvermogen

Beste airco

Hoe hoog het koelvermogen van je aircotoestel precies dient te zijn, is vooral afhankelijk van het verschil tussen de werkelijke en de gewenste temperatuur in de te koelen ruimte. Zijn er dikwijls veel personen aanwezig in de kamer waar je airconditioning wil plaatsen? Staat er veel elektronische apparatuur? Of komt er veel zonlicht binnen, waardoor de kamer sneller opwarmt?

In al deze bovenstaande situaties is er extra koelvermogen nodig om de gewenste temperatuur te behalen. Vraag ook steeds goed na wat het maximale oppervlaktebereik is van de airconditioner is die jij op het oog hebt.

Energieverbruik

Hoewel het logisch is dat airconditioning energie verbruikt, wil je de energierekening wellicht toch graag binnen de perken houden. Controleer daarom steeds het energieverbruik van het toestel voordat je overgaat tot de effectieve aankoop.
Mobiele airco’s zullen bijvoorbeeld meer verbruiken dan vaste airco’s. Airco’s met een lucht-lucht warmtepomp zullen dan weer een zeer hoog rendement hebben.

Geluidsniveau

De beste airco is er eentje die zo weinig mogelijk geluid maakt. Denk maar aan de overlast dat een lawaaierig toestel (vooral ’s nachts) met zich mee kan brengen. Koop steeds een airconditioner met een laag geluidsniveau.
Controleer altijd dat je airco niet boven 60 dB gaat, dat is het volume van een normale conversatie.

Hoewel het in het verleden niet makkelijk was om een ‘stille’ airco te vinden, zijn er vandaag enorm veel (bijna) geluidloze modellen op de markt. Om zo weinig mogelijk geluidshinder te ervaren kies je best voor een vaste airco met buitenunit. Wil je toch liever een mobiele airco’s? Ook dat type airco is steeds geavanceerder en stiller. Koop een vaste of mobiele airco met een maximaal volume van 50 decibel (dB) en je zal ongetwijfeld rustig kunnen slapen met die mobiele airco in de slaapkamer.

Extra functies

De beste airco’s kunnen naast koelen en ontvochtigen ook verwarmen en ventileren. Let er steeds op of het aircotoestel uitgerust is met deze extra opties.
Veel airco’s zijn tegenwoordig uitgerust met allerhande snufjes om je airco te bedienen. Denk hierbij maar aan apps, wifi, infrarood en tal van andere mogelijkheden.

Installatie van de airco

Wanneer je een airconditioning gaat installeren, is het belangrijk dat de installatie correct gebeurt. Kwestie dat je achteraf niet opgezadeld dreigt te zitten met bepaalde ongemakken, zoals lekkages en andere defecten. Daarnaast is het belangrijk dat het toestel op de juiste hoogte geplaatst wordt voor een optimaal rendement. Daarom is het raadzaam om de installatie van jouw airconditioner over te laten aan een erkend installateur.

Hij weet precies welke factoren hij in acht moet nemen en hij beschikt ook over al het nodige gereedschap voor de installatie. Een geautoriseerde installateur biedt uitsluitend airconditioners aan van een hoogwaardige kwaliteit en met de nodige kwaliteitslabels.

Vaste airco versus mobiele airco

Iedereen die een airconditioner koopt, moet een keuze maken tussen een vaste of een mobiele airco. Welke je best aanschaft, is afhankelijk van het doel je voor ogen hebt.

Wil je meer weten over vaste airco’s, lees dan hier verder. Denk je dat de mobiele unit voor jou de beste airco is dan kan je hier meer info vinden.

Laat je adviseren door airco installateurs

Waar airco plaatsen?

Als je gekozen hebt voor een vaste airco met buitenunit zal de installateur steeds een plaats uitkiezen die niet te veel in het zicht ligt. Verder moet de buitenunit in een goed geventileerde buitenruimte staan, die altijd in de schaduw ligt. Zodat de airco optimaal kan werken.

De binnenunit(s) moet(en) steeds op een koele plaats en zo dicht mogelijk tegen het plafond geplaatst worden. Op die manier wordt de koele lucht goed verdeeld over de hele ruimte en wordt de airco niet verhit door de zon via de raam- en deuropeningen.

Mobiele airco versus aircooler

Een aircooler is een meer eenvoudige versie van een mobiele airco. Wil je de temperatuur in jouw ruimte met maximaal drie graden verlagen en volstaat de verkoeling van je ventilator niet? Dan kan een aircooler een uitweg bieden. Wanneer je zoekt naar meer verkoeling en een systeem dat naast verkoelen ook kan verwarmen, is een mobiel toestel aangewezen.

Vast of mobiel?

Mobiele airco’s zijn een pak goedkoper dan z’n vaste variant. Het kan bovendien makkelijk verplaatst worden van de ene naar de andere ruimte.

Minder interessant aan een mobiel aircotoestel is het hoge energieverbruik en het lage koelvermogen. Een vast toestel daarentegen, heeft een hoger koelvermogen en is ook veel energiezuiniger. Afhankelijk van je behoefte en je budget heb je de keuze uit een single-split airco (met één enkele binnenunit) of een multisplit airco (met meerdere binnenunits). Wat zijn de beste mobiele airco’s voor jou en meer ontdek het hier? 

Beste airco merken 2023

Beste vaste airco merken

Wanneer je een airconditioner koopt, wil je er uiteraard zo lang mogelijk plezier aan beleven. Een A-merk aanschaffen, is dan ook in vrijwel elke situatie een interessante keuze. Hieronder vind je een overzicht van de beste airco merken van het moment.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Mitsubishi

Mitsubishi airconditioning systemen zijn muisstil, duurzaam en ook nog eens energiezuinig.

LG

Met een LG airco kan je koelen en verwarmen door middel van één enkel systeem. Toestellen van LG hebben een trendy design en zijn uitgerust met tal van opties.

Fujitsu

Fujitsi is een toonaangevende producent die tientallen gebruiksvriendelijke aircosystemen aanbiedt. Deze toestellen hebben een strakke, eigentijdse look en staan op nummer één wat betreft prijs-kwaliteitsverhouding.

Daikin

Wie kiest voor Daikin kiest voor design, efficiëntie en stilte in één enkele aircotoestel. Hou er wel rekening mee dat hun modellen een eerder hoog prijskaartje hebben.

Panasonic

Met een airco van Panasonic zorg je zowel in de zomer als in de winter voor een aangenaam leefklimaat binnenshuis. Het toestel is uitgerust met een verwarmingsstand, is zeer energiezuinig en zo goed als geluidloos.

Beste mobiele airco merken

De’Longhi

Zoals dat voor Italiaanse merken het geval is, staat De’Longhi voor stijl en elegantie. De’Longhi airconditioners zijn niet van de goedkoopste maar ze zijn duurzaam en zorgen voor minder geluidsoverlast dan de meeste andere merken die mobiele aircotoestellen aanbieden.

Dyson

Een Dyson ventileert en functioneert als luchtreiniger. Dyson-aircotoestellen zijn zeer betaalbaar en de meeste modellen kunnen zowel verkoelen als verwarmen.

Welke airco kopen?

Om te weten wat de beste airco is voor jouw persoonlijke situatie doe je er goed aan om advies en prijzen te vragen bij meerdere erkende installateurs en deze met elkaar te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.