Monoblock airco: voordelen, uitvoeringen en prijs

Een airco biedt je verkoeling in de zomer en afhankelijk van het type warmte in de winter. Sommige modellen kunnen zelfs de lucht filteren en ontvochtigen. Je keuze vinden in het uitgebreide aanbod is zeker niet altijd even evident. Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Dan is een monoblock airco zonder buitenunit de meest geschikte oplossing.

Lees in dit artikel alles over de prijs, voordelen en nadelen, uitvoeringen en plaatsing van monoblock airco’s. Wil je extra info, prijzen op maat en/of een airco installateur vinden? Dat kan je perfect via onze offertepagina.

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

Wat is een monoblock airco?

monoblock airco

Monoblock betekent ‘enkel blok’. En bestaat uit één gedeelte en heeft in tegenstelling tot split airco’s geen buitenunit. De buitenunit wordt vervangen door ventilatieroosters die voor de aanvoer en afvoer van lucht zorgen.

Monoblock airco prijs

De prijs van een monoblock airco is afhankelijk van diverse factoren, zoals: de bereikbaarheid van de locatie van de airco, het merk, het design, eventuele opties en het vermogen.

Voor de plaatsing van een vaste airco zonder buitenunit heb je alvast een installateur nodig. De prijs van een vaste airco monoblock inclusief plaatsing varieert tussen de 1.200 en 3000 euro.

Kies je voor een mobiele monoblock airco? De startprijzen schommelen rond de 250 euro, terwijl je voor de luxueuzere designmodellen tot 900 euro betaalt. Je kan heel eenvoudig zelf de mobiele airco zonder buitenunit aansluiten. In dat geval zijn er geen bijkomende installatiekosten.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Laat je de airco plaatsen door een geregistreerd vakman in een privéwoning van 10 jaar of ouder? Dan hoef je slechts 6 % btw te betalen op materialen en installatie in plaats van de gebruikelijke 21 %.

Voordelen monoblock airconditioning

  • Er komt geen grote unit aan de buitenkant van je woning te hangen. Twee roosters zorgen voor de aan- en afvoer van lucht.
  • Installatie van een monoblock airco zonder buitenunit gaat snel en eenvoudig, omdat er geen meerdere units met elkaar hoeven te worden verbonden.
  • Een vaste airco monoblock kan aan het plafond of aan de wand bevestigd worden, waardoor hij niet hinderlijk in de weg staat.

Nadelen monoblock airconditioning

  • De compressor van een monoblock airco bevindt zich in de binnenunit en dus in je woning. Dit kan enige geluidshinder veroorzaken.
  • Bij gebruik van een mobiele mono block airco moet een afvoerbuis door een geopende deur of raam naar buiten worden geplaatst. Daardoor kan warme buitenlucht de woning binnenkomen en is de airco minder efficiënt

monoblock airco plaatsen

Uitvoeringen van airco zonder buitenunit

Binnen het segment mono block airco toestellen kan je onderscheid maken tussen vaste airco’s en mobiele airco’s.

Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit is verkrijgbaar als vloermodel, wandmodel en plafondmodel. Bij split aircosystemen wordt er aan de buitenkant van je woning een buitenunit geplaatst. De onderdelen die in het buitengedeelte zitten, vind je bij een monoblock in de binnenunit.

Daardoor maakt een monoblock airco iets meer lawaai dan een split airco. Het enige wat je aan de buitenkant van de woning ziet, zijn twee roosters om de luchtaanvoer en -afvoer te regelen.

Een voordeel van een vaste airco zonder buitenunit ten opzichte van een mobiele airco zonder buitenunit is het grotere koelvermogen. Daarnaast is deze efficiënter. Wat zorgt voor meer comfort in je woning.

Mobiele airco (zonder buitenunit)

Goedkoper dan een vaste monoblock airco is de mobiele airco zonder buitenunit. Het toestel is niet alleen goedkoper qua prijs. Ook zijn er geen extra kosten voor installatie.

Wanneer de stekker in het stopcontact zit, is de airco direct klaar voor gebruik. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om het toestel te verplaatsen. Een vast model wordt bevestigd aan vloer, wand of plafond. Een mobiele airco is dus flexibel. Je kan hem in elke ruimte zetten waar jij op dat moment verkoeling wil.

Een mobiele airco is minder effectief dan een vaste airco. Dat komt omdat de afvoerslang door een raam of deur naar buiten moet kunnen. Bijgevolg kan er warme lucht de woning in stromen.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Monoblock airco plaatsen

Terwijl je heel eenvoudig zelf een mobiele monoblock airco zonder buitenunit in werking zet, is dat bij een vaste airco zonder buitenunit een ander verhaal. Zo moet je er zeker van zijn dat de door jou gekozen muur sterk genoeg is om het aircotoestel te dragen. Om een vlotte luchtstroom te garanderen mogen er op die plek ook geen meubels in de weg staan of gordijnen in de weg hangen. Idem aan de buitenzijde van de woning! Er mag niets de uitgaande luchtstroom belemmeren.

De meeste monoblock airco’s worden geleverd met sjablonen, waarmee je op de muren de exacte plaats van condensafvoer, luchtkanaal en gaten voor de bevestigingsbeugels kan aftekenen. Sowieso moet je in elke situatie rekening houden met de afstand tot de vloer, het plafond en de muur.

Monoblock kopen? Vergelijk de prijzen

Een airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, waardoor je zelfs op de warmste dagen heerlijk kan werken, leven en slapen.

Overweeg je om een airco te kopen en te laten installeren? Vraag dan zeker bij meerdere specialisten informatie over de verschillende monoblock airco types, prijzen, installatie, onderhoud, energieverbruik en eventuele extra functies.

Via onderstaand formulier ontvang je direct offertes van meerdere gespecialiseerde installateurs. Da’s handig om snel en eenvoudig diensten en prijzen te kunnen vergelijken van vakmannen in je regio. Je keuze voor een professional zorgt gegarandeerd voor een perfecte uitvoering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.