Verbruik airco berekenen: hoe het verbruik en de kosten per type airconditioning uitrekenen?

Hoeveel verbruikt een mobiele of split airco gemiddeld per uur, dag of jaar? En wat zijn de bijbehorende energiekosten? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel. We geven je de formule en de benodigde cijfers zodat het verbruik airco berekenen geen enkel probleem vormt. Bovendien werken we zelf ook enkele rekenvoorbeelden uit. Wil je jouw precieze stroomverbruik kennen door een airco installateur in te schakelen? Vul ons offerteformulier in.    

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Kan ik zelf het gemiddelde verbruik van airco berekenen? [Formules] 

Veel mensen denken dat airco toestellen veel stroom verbruiken. Je kunt zelf kijken of dat het geval is door het energieverbruik en de bijbehorende kosten aan de hand van een formule te berekenen

Het verbruik van je airconditioning kan je gemakkelijk berekenen door het stroomverbruik per uur te vermenigvuldigen met het aantal uur dat het toestel aanstaat. De bijbehorende kosten bereken je door de kWh prijzen van je energieleverancier te vermenigvuldigen met het aantal gebruikte kWh

De formules zien er dus als volgt uit: 

Het energieverbruik: kWh airco x aantal uur = energieverbruik van airco in kWh.
De kosten: kWh airco x aantal uur x prijs energieleverancier in euro = energiekosten airco in euro.

De benodigde cijfers 

Nu je de formules kent, is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste gegevens of cijfers gebruikt. We geven hieronder de gemiddelde cijfers weer. Hou er rekening mee dat in de praktijk deze getallen sterk afhangen van factoren zoals je energieleverancier, je type elektriciteitsmeter, het contract met een vaste of variabele prijs et cetera.  

De volgende gemiddelde cijfers heb je nodig om de kosten en het verbruik van airco te berekenen:

Het verbruik van de airco aan het stopcontact per uur of het kWh van de airco per uur: gemiddeld 1 kWh per uur.
De eindprijs in euro per kWh van een energieleverancier in België: gemiddeld 25 cent.
Het aantal uren dat de airco aanstaat: gemiddeld 8 uur per dag gedurende 40 dagen per jaar (zomerseizoen).

Verbruik per uur 

Op basis van de bovenstaande formule en cijfers, kan je het verbruik airco berekenen per uur. Dit doe je op de volgende manier: 

 • 1 kWh x 1 uur = 1 kWh energieverbruik per uur.  

Ook de kosten per uur spreken voor zich: 

 • 1 kWh x 1 uur x 0,25 cent = 0,25 cent per uur.

Verbruik per dag 

Op basis van de bovenstaande formule en cijfers, kan je gemakkelijk het verbruik airco berekenen per dag. Als een airconditioning 1 kWh per uur verbruikt en op een dag 8 uur draait, dan ziet de formule er als volgt uit: 

 • 1 kWh x 8 uur = 8 kWh energieverbruik per dag. 

De kosten die hiermee gepaard gaan zijn niet moeilijk te berekenen. Als je weet dat de energieprijs 0,25 cent per kWh is, dan krijg je volgend resultaat: 

 • 1 kWh x 8 uur x 0,25 cent = 2 euro per dag. 

Deze uitkomsten zijn slechts richtlijnen. De meeste A+++ airco’s verbruiken vandaag minder dan 1 kWh. De energiekosten liggen dan lager. Bovendien spelen ook verschillende andere factoren een rol. 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Verbruik per jaar 

De formules en cijfers laten ook toe om het energieverbruik en de kosten voor het hele jaar te berekenen. Als de airconditioning 8 uur per dag draait gedurende 40 dagen per jaar (deze dagen zijn het zomerseizoen), dan staat je toestel voor 320 uur aan per jaar. De formule geeft je dan de volgende uitkomst voor het stroomverbruik

 • 1 kWh x 320 uur = 320 kWh energieverbruik per jaar. 

De jaarlijkse kosten voor zoveel energieverbruik zien er als volgt uit: 

 • 1 kWh x 320 uur x 0,25 cent = 80 euro. 

Wanneer je de airco niet alleen gebruikt om je huis koel te houden, maar ook om het te verwarmen, dan ligt het aantal gebruiksuren een stuk hoger. Hou hier rekening mee wanneer je zelf een calculatie maakt. Denk ook aan de besparing op de verwarmingskosten. 

specialist berekent verbruik airco

Energieverbruik berekenen per type airconditioning  

Hierboven hebben we de algemene formule uitgelegd en de berekeningen voor het gemiddelde stroomverbruik en de bijbehorende kosten per uur, dag en jaar weergegeven. Maar per type airconditioning verschillen de kosten per kWh aanzienlijk.

Daarom berekenen we hieronder het stroomverbruik en de kosten per uur, dag en jaar voor een mobiele airco, een split airco voor 1 kamer en een split airco voor meerdere kamers

Deze resultaten geven je een accurater beeld. Hou er echter rekening mee dat ook deze cijfers uiteindelijk richtlijnen zijn: andere factoren zoals het energielabel, energieleverancier, type elektriciteitsmeter, de omstandigheden van je ruimte et cetera spelen ook nog steeds een grote rol. 

Wil je precies weten hoeveel energie je airconditioning verbruikt? Neem dan contact op met een airco installateur. Hij of zij kan op maat van jouw situatie en type airco berekenen hoe groot het energieverbruik is. 

Kom in contact met experten uit jouw regio

1. Mobiele airco 

Omdat een mobiele airco 1 kWh per uur verbruikt, kan je de berekeningen die we hierboven gemaakt hebben als richtlijn nemen. We geven ze nog eens kort weer. 

De formules en uitkomsten voor het energieverbruik en de bijbehorende kosten per uur, dag en jaar zijn: 

 • 1 kWh x 1 uur = 1 kWh energieverbruik per uur.  
 • 1 kWh x 1 uur x 0,25 cent = 0,25 cent per uur.
 • 1 kWh x 8 uur = 8 kWh energieverbruik per dag. 
 • 1 kWh x 8 uur x 0,25 cent = 2 euro per dag. 
 • 1 kWh x 320 uur = 320 kWh energieverbruik per jaar. 
 • 1 kWh x 320 uur x 0,25 cent = 80 euro per jaar. 

2. Split airco (één kamer) 

Een split airco in één kamer heeft gemiddeld genomen een verbruik tussen de 0,65 kWh en 1 kWh per uur. Dit hangt natuurlijk af van het model en de stand waarop je het toestel gebruikt. In de berekeningen hieronder gaan we ervan uit dat een split airco in één kamer een verbruik van 0,65 kWh per uur heeft. 

De formules en uitkomsten voor het energieverbruik en de bijbehorende kosten per uur, dag en jaar zijn: 

 • 0,65 kWh x 1 uur = 0,65 kWh energieverbruik per uur.  
 • 0,65 kWh x 1 uur x 0,25 cent = 0,1625 cent = 0,16 cent per uur.
 • 0,65 kWh x 8 uur = 5,2 kWh energieverbruik per dag. 
 • 0,65 kWh x 8 uur x 0,25 cent = 1,30 euro per dag.
 • 0,65 kWh x 320 uur = 208 kWh energieverbruik per jaar. 
 • 0,65 kWh x 320 uur x 0,25 cent = 52 euro per jaar. 

3. Split airco (meerdere kamers) 

Een multisplit systeem in meerdere kamers heeft over het algemeen een verbruik tussen de 1,65 en 2 kWh per uur. Opnieuw hangt dit af van het model en de stand waarop je de airconditioning gebruikt. In de berekeningen hieronder gaan we ervan uit dat een split airco in meerdere kamers een verbruik van 1,65 kWh heeft. 

De formules en uitkomsten voor het energieverbruik en de bijbehorende kosten per uur, dag en jaar zijn: 

 • 1,65 kWh x 1 uur = 1,65 kWh energieverbruik per uur.  
 • 1,65 kWh x 1 uur x 0,25 cent = 0,4125 cent = 0,41 cent per uur.
 • 1,65 kWh x 8 uur = 13,2 kWh energieverbruik per dag. 
 • 1,65 kWh x 8 uur x 0,25 cent = 3,30 euro per dag.
 • 1,65 kWh x 320 uur = 528 kWh energieverbruik per jaar. 
 • 1,65 kWh x 320 uur x 0,25 cent = 132 euro per jaar. 
verbruik airco berekenen

Verbruikt een airco stroom in standby-modus? 

Een airconditioning verbruikt ook een beetje stroom als hij in standby staat. Dit heeft te maken met het feit dat hij op ieder moment met de afstandsbediening bediend moet kunnen worden. De nieuwste generatie energiezuinige airco’s verbruiken weinig stroom. Wanneer deze toestellen in standby staan, is er zo goed als geen energieverbruik. 

Is een airconditioning zuinig? 

Airco’s zijn in vergelijking met andere stroomverbruikende of elektrische apparaten redelijk energiezuinig. Zeker de nieuwste energiezuinige apparaten met A+++ energielabels zijn geen grote energieverbruikers.

Als verwarming behalen de toestellen goede rendementen en ook in de zomer gebruiken heel wat mensen airconditionings om de warmste dagen aangenamer te maken. Dit is geen overbodige luxe meer. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel stroom verbruikt een airco van 5 kw?

Een airco van 5 kW met een A++ energielabel verbruikt 279 kWh per jaar om een gemiddeld huishouden efficiënt van koude lucht te voorzien.  

Wat verbruikt een airco aan kwh om te koelen en verwarmen?

Een airco die voor onmiddellijke warmte zorgt, verbruikt 6 keer meer dan wanneer hij koelt.

Voorbeeld: verwarm je jouw living met een 5 kW model? Dan verbruik je 1.368 kWh per jaar. Om te koelen verbruik je maar 228 kWh per jaar

Wat verbruikt een airco aan stroom per jaar?

Als een airconditioning gemiddeld 1 kWh per uur verbruikt en je gaat ervan uit dat het toestel gedurende 40 dagen (zomerseizoen) per jaar 8 uur per dag aanstaat, dan is je stroomverbruik 320 kWh per jaar

Wat verbruikt een airco per uur om te verwarmen?

Een airco die verwarmt, verbruikt 6 keer meer dan wanneer hij koelt. Een airconditioning die koelt verbruikt 1 kWh per uur. Dit betekent dat een airco die verwarmt 6 kWh per uur verbruikt. 

Airco

Wil je het verbruik van je airco laten berekenen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco deskundigen uit jouw regio 

Wil je het verbruik van je airconditioning laten berekenen? Of ben je geïnteresseerd om een airco te laten installeren door een deskundige? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes op met prijsvoorstellen. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je nog beter informeren en uiteindelijk een keuze maken die bij jouw situatie past. Bovendien verzekeren airco installateurs dat je toestel correct en veilig geïnstalleerd wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.