Slimme airco: gemiddelde kostprijs, voordelen & top 8 smart airco’s 

Ben je geïnteresseerd in een slimme airco voor je huis? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over slimme airconditioningsystemen. We bespreken de gemiddelde kostprijs, de voordelen van slimme airco’s en delen een lijst met de beste slimme airco’s op de markt.

Daarnaast geven we handige tips voor het kiezen van de juiste slimme airco en beantwoorden we de vraag of je van een gewone airco een slimme airco kunt maken. Tot slot bieden we de mogelijkheid om offertes aan te vragen en in contact te komen met airco specialisten in jouw regio. Bereid je voor om jouw comfort en gemak naar een hoger niveau te tillen met een slimme airco!

Vraag hier je gratis offertes aan!

Wat is slimme airco? 

Een slimme airco is een airconditioningsysteem dat verbonden kan worden met je smartphone en/of tablet en bediend kan worden via wifi. Hierdoor kan je de airco integreren in je smart home en profiteren van talloze mogelijkheden.

Je kan bijvoorbeeld de slimme airco laten samenwerken met andere slimme apparaten, zoals een thermostaat of zonwering. Zo kan de airco automatisch beginnen met koelen wanneer de temperatuur een bepaald niveau bereikt. Naast deze extra functionaliteiten biedt een slimme airco dezelfde technische mogelijkheden als een traditionele airco, zoals koelen, ventileren, luchtreiniging en in sommige gevallen zelfs verwarmen.

slimme airco besturen met gsm

Wat is de gemiddelde kostprijs voor slimme airconditioning? 

Het is lastig om een exacte prijsindicatie te geven voor slimme airconditioning, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren.

De prijs kan variëren op basis van het type airco, het merk, de functionaliteiten en het aantal units dat geïnstalleerd moet worden. Over het algemeen kunnen de kosten voor een slimme airco variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s voor zowel de aanschaf als de installatie ervan. Wil je meer inzicht in de aankoop van een airco?

Ontvang tot 5 gratis offertes

Alle voordelen van slimme airco op een rijtje 

Hieronder zetten we alle voordelen even op een rijtje. Je zal zeker en vast merken dat een slimme airco ook echt nuttige functies met zich meebrengt!

1. Automatisch aan- en uitzetten 

Dankzij het automatisch in- en uitschakelen van een slimme airco kun je energie besparen en tegelijkertijd genieten van een koel huis. De airco wordt automatisch uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent en begint met koelen voordat je thuiskomt. Op deze manier zorgt de slimme airco ervoor dat je altijd thuis arriveert in een aangenaam gekoelde omgeving, terwijl onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

2. Van overal te bedienen 

Dankzij de slimme functies van een smart airco kun je de airco moeiteloos bedienen vanaf elke gewenste locatie. Met behulp van een speciale app op je smartphone of tablet kun je de airco eenvoudig aan- of uitzetten, zelfs wanneer je niet thuis bent. Dit biedt je de vrijheid en flexibiliteit om de gewenste temperatuur in je huis te regelen, waar je ook bent.

3. Energiebesparing 

Een ander voordeel van een slimme airco is dat deze automatisch reageert op andere slimme apparaten, zoals een thermostaat of zonwering. Door deze integratie kan de airco het energieverbruik optimaliseren en efficiënter koelen of verwarmen. Dit resulteert in energiebesparing en verlaging van de energiekosten. Met een slimme airco kun je dus genieten van een comfortabel binnenklimaat zonder onnodig energieverlies.

4. Eenvoudig te besturen met spraakcommando’s 

Nog een handig voordeel van slimme airco’s is de compatibiliteit met spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Met deze functie kun je de airco eenvoudig bedienen door middel van spraakcommando’s. Of het nu gaat om het aan- of uitzetten, het reguleren van de temperatuur of het instellen van specifieke modi, spraakbediening biedt een intuïtieve en moeiteloze manier om de airco aan te sturen. Dit verhoogt het gebruiksgemak en maakt het bedienen van de airco nog handiger en toegankelijker.

5. Meer inzicht in energieverbruik 

Ook het gedetailleerde inzicht dat ze bieden in het energieverbruik is een interessant voordeel. Met deze functie kun je rapportages bekijken die laten zien welke ruimtes op welk moment de meeste energie verbruiken. Dit inzicht helpt je om bewust om te gaan met je energieverbruik en eventueel aanpassingen te maken om efficiënter gebruik te maken van de airco. Door te weten wanneer en waar de meeste energie wordt verbruikt, kun je besparingsmogelijkheden identificeren en je energiekosten verlagen.

6. Sensors helpen met bediening 

Slimme airco-systemen maken gebruik van geavanceerde sensoren om te detecteren of er iemand aanwezig is in een ruimte. Op basis van deze informatie kan de airco automatisch in- of uitschakelen. Door gebruik te maken van sensorgestuurde bediening voorkom je onnodig energieverbruik.

Wanneer er niemand in een ruimte aanwezig is, zal de airco zichzelf uitschakelen, wat resulteert in energiebesparing en een efficiënter gebruik van de airco. Op het moment dat de sensor registreert dat er weer iemand aanwezig is, zal de airco automatisch inschakelen om het comfortniveau te handhaven. Dit zorgt voor een optimale en energiezuinige werking van de airco.

7. Luchtreiniging 

Als laatste is het belangrijk om te weten dat slimme airco’s de mogelijkheid hebben om de lucht extra te zuiveren, waardoor allergenen en stofdeeltjes worden verminderd. Dit draagt bij aan een gezondere binnenluchtkwaliteit, vooral voor mensen met allergieën of luchtwegklachten.

slimme airco

Welke handige functies heeft een smart airco? 

Een slimme airco biedt verschillende handige functies die je comfort en gemak vergroten. Hier zijn enkele van de functies die je kunt verwachten:

  • Op afstand bedienen: schakel je airco alvast in voordat je thuiskomt of zet hem uit op afstand als je vertrekt.
  • Multi-split functionaliteit: stel de gewenste temperatuur in voor elke ruimte met een multi-split airco, zodat je in elke kamer de ideale omstandigheden hebt.
  • Geavanceerd schema: plan gedetailleerde dag- en nachttemperaturen in met het slimme schema, zodat je nooit meer handmatig de temperatuur hoeft aan te passen.
  • Spraakbesturing: bedien je airco met eenvoudige spraakcommando’s via spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit.
  • Energieverbruik monitoring: houd het energieverbruik van je slimme airco in de gaten via de bijbehorende app op je smartphone of tablet, waardoor je energieverspilling kunt voorkomen en kosten kunt besparen.

Ontvang direct prijzen op maat

Hoe kies ik een slimme airco? 

Bij het kiezen van een slimme airco zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Dit omvat onder andere de gewenste functies, het type airco en de benodigde koelcapaciteit voor je woning. Maar we kunnen natuurlijk niet vergeten dat het koelen van de ruimte het voornaamste doel is! Hieronder bespreken we hoe je de benodigde koelcapaciteit van je slimme airco kan berekenen.

Benodigde koelcapaciteit berekenen

Een belangrijk onderdeel bij het selecteren van een geschikte slimme airco is het bepalen van de benodigde koelcapaciteit voor je woning. Hier zijn de eenvoudige stappen die je kunt volgen om dit te berekenen:

  1. Bereken de inhoud (m³) van de ruimte die je wilt koelen door de lengte (L) x hoogte (H) x breedte (B) van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen.
  2. Bepaal de warmtefactor van de kamer. Deze factor houdt rekening met verschillende omstandigheden, zoals isolatie, aanwezigheid van elektronische apparatuur, locatie en het type dak. Er zijn drie warmtefactoren om uit te kiezen, afhankelijk van de situatie van de kamer:
    • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen in de ruimte, niet op de zonkant gesitueerd.
    • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen en/of veel elektronische apparatuur in de ruimte.
    • Factor 50: ruimte met een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur in de ruimte.
  3. Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte (m³) met de warmtefactor om het benodigde aantal watt te bepalen. Deel vervolgens het aantal watt door 1.000 om het totale aantal kilowatt (kW) te krijgen. De formule is: m³ x warmtefactor = watt / 1.000 = aantal kW.

Door de benodigde koelcapaciteit te berekenen, kun je een slimme airco kiezen die voldoende koeling biedt voor jouw specifieke ruimte of woning. Het is belangrijk om niet te kiezen voor een airco met een te hoge koelcapaciteit, omdat dit onnodig energieverbruik en hogere kosten met zich mee kan brengen.

temperatuur regelen met gsm

Kan ik van een gewone airco een slimme airco maken? 

Het is mogelijk om van een gewone airco een slimme airco te maken door gebruik te maken van een slimme-aircobediening. Een slimme-aircobediening is een toevoeging die werkt met de meeste merken airconditioners en maakt verbinding met het internet via wifi. Hierdoor kun je de airco eenvoudig bedienen en de koeling van verschillende ruimtes regelen via een speciale app op je smartphone of tablet.

De slimme-aircobediening communiceert met de airconditioning via infrarood signalen, waardoor je de airco kunt aansturen vanaf elke locatie, zolang je een internetverbinding hebt. Dit betekent dat je de airco alvast kunt inschakelen voordat je thuiskomt.

Het grote voordeel van het gebruik van een slimme-aircobediening is dat je bestaande airco wordt geüpgraded naar een slimme airco, zonder dat je een volledig nieuw systeem hoeft aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt, is een airco die beschikt over een infraroodfunctie, wat vaak het geval is bij airco’s die bediend kunnen worden met een afstandsbediening.

Voordat je een slimme-aircobediening aanschaft, is het wel belangrijk om de compatibiliteit te controleren met jouw specifieke airco-model. Niet alle airco’s zijn compatibel met elke slimme-aircobediening, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt om ervoor te zorgen dat de bediening naadloos werkt met jouw bestaande airco-installatie.

airco bedienen met afstandsbediening

Top 8 smart airco’s

Natuurlijk zijn er verschillende merken waaruit je kan kiezen als het gaat om een slimme airco. Geen zorgen, wij hebben hieronder de 8 beste modellen opgelijst. Op die manier ben je direct op de hoogte en maak je de beste keuze!

1. Eurom PAC 14.2

Deze mobiele airco heeft een krachtig koelvermogen van 14.000 BTU en is geschikt voor ruimtes van 47 m² tot 117 m². Met de handige app-bediening kun je de airco eenvoudig regelen vanaf je smartphone of tablet. Prijs: € 505,79

2. Innova 2.0 12HP DCInverter

Deze plug-and-play monoblock-airco is ideaal voor ruimtes tot 27 m². Je kunt hem zelf gemakkelijk installeren en bedienen via de bijbehorende app. Prijs: € 2.149,-.

3. Mitsubishi Heavy Industries SRK 20ZS-S

Deze split unit airco biedt niet alleen verkoeling, maar kan ook verwarmen. Daarnaast beschikt hij over een speciale luchtfilter om nare luchtjes en stof te verwijderen. Je kunt hem eenvoudig via de app bedienen. Prijs: € 429,-.

4. Princess 350000

Deze stijlvolle torenventilator past perfect in elke kamer en biedt instelbare windsnelheden. Met de handige app kun je zelfs tijdschema’s instellen. Prijs: € 119,99.

5. Dyson Pure Hot+Cool 2018

Deze slimme torenventilator doet meer dan alleen verkoelen, hij reinigt ook de lucht in de kamer. Met real-time luchtkwaliteitsmeting en de mogelijkheid om de luchtstroom aan te passen, zorgt hij voor een frisse omgeving. Prijs: € 541,-.

6. Qlima P528

Deze multifunctionele torenventilator biedt niet alleen verkoeling, maar ook luchtverwarming en luchtreiniging. Met de handige Dyson Link app kun je hem eenvoudig bedienen vanaf je smartphone of tablet. Prijs: € 599,-.

7. Tado slimme airco bediening V3+ 

De Tado Slimme Aircobediening V3+ is ideaal voor airco’s en lucht-lucht warmtepompen. Het biedt energiebesparing zonder in te leveren op comfort. De adviesprijs is € 109,99.

8. Flinq slimme mobiele airco 15000 BTU 

De Flinq Slimme Mobiele Airco met een koelvermogen van 15000 BTU is geschikt voor ruimtes tot 60 m² (18 – 32 °C). Je kunt hem bedienen via de app of het touch display. De airco wordt geleverd met een afstandsbediening en biedt gratis verzending. De prijs is € 459,95 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Ook interessant voor jou:

Wat is beter airco met of zonder buitenunit?

Of een airco met of zonder buitenunit beter is, hangt af van de specifieke situatie. Een airco met buitenunit biedt over het algemeen een hogere koelcapaciteit en energie-efficiëntie, terwijl een airco zonder buitenunit makkelijker te installeren is en geen buitenunit nodig heeft.

Wat is de beste airco om mee te verwarmen?

De beste airco om mee te verwarmen is een omkeerbare airconditioner, ook wel bekend als een warmtepomp. Deze kan zowel koelen als verwarmen, waardoor het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat biedt.

Hoe airco slim maken?

Om een airco slim te maken, kun je gebruik maken van een slimme airco bedieningssysteem zoals Tado, Sensibo of Nest. Deze systemen maken verbinding met je airco en stellen je in staat om de airco op afstand te bedienen, schema’s in te stellen en zelfs gebruik te maken van slimme functies zoals geofencing en integratie met spraakassistenten.

airco aansluiten op ventilatiesysteem

Wil je een slimme airco laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco specialisten uit jouw regio 

Ben je op zoek naar verkoeling met een vleugje technologische innovatie? Laat dan een slimme airco installeren in jouw huis! Maar hoe vind je de juiste professionals die jouw wensen kunnen omzetten in een koele werkelijkheid?

Geen zorgen! Wij hebben de oplossing voor je. Vraag hieronder simpelweg gratis offertes aan en krijg advies op maat! Binnen no time zul je in contact komen met airco specialisten uit jouw regio. Of je nu een strakke design airco wilt of een futuristisch exemplaar, zij hebben de kennis en expertise om jouw ideale slimme airco te installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.