Onzichtbare airco: kostprijs, soorten en voordelen

Geïnteresseerd in de aankoop van een airco, maar geen idee hoe ze in je interieur te verwerken? Hier lees je alles over de kostprijs, verschillende types en voordelen van een onzichtbare airco!  

Wil je advies van een specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is een onzichtbare airco? 

Een onzichtbare airco is een geavanceerd systeem voor klimaatbeheersing dat onopvallend in het interieur van een ruimte wordt geïntegreerd. Deze innovatieve oplossing biedt effectieve koeling en verwarming zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de omgeving.

plafond airco

Wat kost een onzichtbare airconditioning?

Bij het kiezen voor een onzichtbare airco, moet worden vermeld dat deze over het algemeen duurder is dan een standaard airco. Dit prijsverschil komt voort uit de extra werkzaamheden die nodig zijn.

De uiteindelijke kosten worden beïnvloed door het type airco dat je kiest. Als je bijvoorbeeld besluit om een kanaal airco te installeren, zullen de kosten hoger zijn dan bij een monoblock airco, waarbij alleen de binnenunit weggewerkt hoeft te worden.

Ook je woning speelt een rol. Welke mogelijkheden zijn er in jouw huis om de airco op een onzichtbare manier te integreren? Dit hangt niet alleen af van de structuur van je woning, maar ook van je persoonlijke voorkeuren.

Voor een overzicht van de gemiddelde kosten hebben we de volgende bedragen op een rijtje gezet:

Type onzichtbare aircoPrijs
Monoblock+/- 1.300 – 2.100 euro
Kanaal airco+/- 3.200 – 4.850 euro
Plafondairco+/- 1.100 – 2.500 euro

Ontvang direct prijzen op maat

Welke modellen ingebouwde airco’s bestaan er? [Overzicht] 

Er bestaan verschillende modellen van ingebouwde airconditioners die worden gebruikt om ruimtes te koelen. Hier volgt een overzicht van de verschillende types:

1. Monoblock airco 

Een monoblock airco is een zelfstandig apparaat dat alle componenten in één eenheid combineert. Het bestaat uit een binnenunit die warmte uit de kamer opneemt en een buitenunit die de warmte afvoert. Dit systeem wordt meestal gebruikt voor het koelen van kleine ruimtes of individuele kamers.

2. Airco plafond 

Airco’s die in het plafond worden ingebouwd, bieden een efficiënte koeling en een esthetisch aantrekkelijke oplossing. Er zijn twee hoofdtypen plafondairco’s:

Onderbouw plafondairco 

Dit type airco wordt direct onder het plafond geplaatst en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van gekoelde lucht in de ruimte. Het heeft een discreet ontwerp en is geschikt voor commerciële en residentiële toepassingen.

Cassette plafondairco 

Een cassette plafondairco wordt in het plafond gemonteerd en biedt 360 graden luchtverdeling. Het heeft een stijlvol ontwerp en is de beste optie voor grote ruimtes zoals kantoren, winkels en restaurants.

3. Kanaal airco 

Een kanaal airco bestaat uit een centrale binnenunit die in het plafond of de vloer wordt geplaatst en via kanalen lucht naar meerdere ruimtes verdeelt. Ze kunnen discreet worden geïnstalleerd, omdat alleen de luchtroosters zichtbaar zijn.

Vind een airco installateur

Alle voordelen en nadelen van inbouw airco op een rijtje 

Uiteraard is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen in overweging te nemen voor je tot aankoop overgaat.

Voordelen 

  • Esthetisch: een onzichtbare airco integreert naadloos in het interieur en behoudt de visuele uitstraling van de ruimte.
  • Ruimtebesparing: omdat de airco in de wand, vloer of plafond wordt ingebouwd, neemt het geen extra ruimte in beslag.
  • Geluidsarm: onzichtbare airconditioners zijn over het algemeen stiller in gebruik dan traditionele modellen.
  • Efficiënte koeling: ze bieden effectieve koeling en verwarming, waardoor je het hele jaar door een comfortabele temperatuur hebt.
  • Flexibiliteit: met een onzichtbare airco kun je meerdere ruimtes individueel regelen.

Nadelen 

  • Complexe installatie: het inbouwen van een onzichtbare airco kan complex zijn en vereist vaak professionele installatie.
  • Hogere kosten: onzichtbare airconditioners zijn over het algemeen duurder dan conventionele modellen.
  • Onderhoud: het onderhouden en reinigen van een inbouw airco kan lastiger zijn vanwege de verborgen locatie.
  • Minder flexibel: eenmaal ingebouwd, is het moeilijker om de airco te verplaatsen naar een andere ruimte.
airco verwerken in de muur

Hoe kan ik mijn airco wegwerken? 

Er bestaan verschillende manieren om zowel de buitenunit als de binnenunit van je airco weg te werken.

Buitenunit 

1. Koop een omkasting voor je buitenunit 

Een eenvoudige manier om je buitenunit weg te werken, is door een speciale omkasting te kopen. Deze omkastingen zijn ontworpen om de buitenunit van je airco te verbergen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, zoals hout of kunststof.

2. Schilder je buitenunit 

Een andere optie is om de buitenunit van je airco te schilderen, zodat deze beter past bij de kleur van je huis of de omgeving. Gebruik hiervoor verf die geschikt is voor het schilderen van metaal of kunststof, afhankelijk van het materiaal van je buitenunit. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft, voordat je begint met schilderen.

3. Zet beplanting voor je buitenunit 

Een meer natuurlijke manier om je buitenunit weg te verbergen, is door strategisch beplanting rondom de unit te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van struiken, hagen of klimplanten. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien zonder de werking van de airco te belemmeren.

Meer weten? Vraag professioneel advies

Binnenunit 

1. Kies een airco binnenunit in dezelfde kleur als je binnenmuur 

Als je de binnenunit van je airco wilt wegwerken, kan je een binnenunit kiezen die qua kleur overeenkomt met de binnenmuur. Dit zorgt ervoor dat de unit minder opvalt en beter opgaat in de omgeving.

2. Maak een omkasting op maat voor je binnenunit 

Een andere optie is om een omkasting op maat te laten maken voor je binnenunit. Deze omkasting kan worden ontworpen om perfect te passen bij de afmetingen en stijl van je binnenunit en kan gemaakt worden van materialen zoals hout of gipsplaat.

Tip: Wist je dat je ook voor een kleine airco binnenunit kan kiezen? Dit is ideaal voor kleine ruimtes en biedt flexibiliteit in installatie en verplaatsing!

Alternatief? Kies voor design airco 

Naast de keuze voor een kleinere airco die minder opvalt of een mobiele airco die je altijd nog kan verstoppen, kan je ook overwegen om van de airco zelf een bewust onderdeel van je interieur te maken door te kiezen voor een design airco. Hieronder enkele voorbeelden:

1. Gekleurde airco

Een gekleurde airco kan een interessante toevoeging zijn aan je interieur. In plaats van de traditionele witte of zilveren afwerking, kan je kiezen voor een airconditioningsysteem in een opvallende kleur die past bij de rest van je inrichting.

2. Airco met afgerond design 

Een airco met een afgerond design kan een zachte en moderne uitstraling geven aan je interieur. Ze hebben vloeiende lijnen en gebogen oppervlakken. Hierdoor kunnen ze een meer organisch en harmonieus element vormen in je ruimte.

3. Airco met LED-verlichting 

Een airco met LED-verlichting biedt niet alleen koeling, maar kan ook dienen als decoratieve verlichting. Ze zijn voorzien van LED-strips die verschillende kleuren kunnen weergeven. Hierdoor kan je de verlichting aanpassen aan de sfeer van de kamer of zelfs laten synchroniseren met andere verlichtingselementen. 

4. Airco met strakke vormgeving 

Als je de voorkeur geeft aan een minimalistische en strakke stijl, is een airco met een eenvoudige en gestroomlijnde vormgeving een goede keuze. Deze hebben vaak een slank profiel en een strakke afwerking, waardoor ze geschikt zijn voor moderne interieurs.

onzichtbare airco

Wil je onzichtbare airco laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met airco specialisten uit jouw regio 

Met een specialist aan je zijde krijg je niet alleen advies op maat over de beste onzichtbare airco-oplossing voor jouw woning, maar ook een vakkundige installatie die zorgt voor optimaal comfort. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe jouw huis kan profiteren van een onzichtbare airco, professioneel geïnstalleerd!

Via onze gids kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies inwinnen over onzichtbare airco en installatie ervan. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken. Op die manier vinden we de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.